Почетна » Економија » Саудијска Арабија смањила цене сирове нафте

Највеће снижење цена у протеклих 13 месеци

Саудијска Арабија смањила цене сирове нафте

Саудијска Арабија је снизила цене своје сирове нефте коју продаје купцима у Азији, при чему је „Saudi Aramco“ спустио цену своje главне врсте „Arab Light“ за 2 долара по барелу што представља највеће снижење цена у последњих 13 месеци. „Saudi Aramco“ је такође снизио све цене за испоруке у фебруару за Северозападну Европу, Медитеран и Северну Америку.

Цена нафте опада данас јер је Саудијска Арабија одлучила да смањи цене своје нафте за купце у Азији. Ово је велика промена јер је у питању највеће смањење цена у протеклих годину дана. Не само да се цене смањују за Азију, већ се смањују и за испоруке у Европу и Северну Америку.

Foto: Bloomberg / Izvor: Saudi Aramco

Ниже цене одражавају забринутост за глобалну економију

Гледајући графикон цена, можемо видети да је цена нафте типа Брент пала за 1,23 одсто и сада је око 77 долара по барелу. Слично томе, цена америчке сирове нафте је пала за 1,25% и тргује се по цени од око 72 долара по барелу. Ове ниже цене изазивају забринутост за глобалну економију, која је тренутно важнија од било каквих проблема у Црвеном мору или потенцијалних проблема са снабдевањем нафтом у Либији.

Foto:IG

Укратко, цена нафте данас пада из неколико разлога

Саудијска Арабија је одлучила да снизи цене за купце у Азији, што је велика ствар јер је то највеће снижење цена у протеклих годину дана. Снижавају се и цене за купце у Европи и Северној Америци. Због тога је цена нафте типа Брент пала за 1,23% на око 77 долара по барелу, а цена америчке сирове нафте за 1,25% на око 72 долара по барелу. Вреди напоменути да ове ниже цене одражавају забринутост за глобалну економију, а не само оно што се дешава у одређеним регионима.

Крајем прошле године Саудијска Арабија је предводила одлуку Опек+ групе да направи добровољне резове производње, како би спречила нагомилавање непродате нафте, преноси РТ Балкан.

 

 

 

 

Извор: ig.com, RT Balkan

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.