Почетна » Економија » Прогнозе за цене некретнина

Прогнозе за цене некретнина

У последњим месецима, потражња за некретнинама у Србији претрпела је пад, али агенције тврде да ово за сада није значајно утицало на цене квадрата. Иако су неки станови сада доступни по нижим ценама, стручњаци истичу да је дошло до ових корекција јер су власници реализовали нереалне вредности својих некретнина и ускладили их с тржиштем.

Очекује се да ће опоравак тражње наступити половином године, док се раст тржишта очекује тек 2025. године. Иако потенцијални купци се надају паду цена, инвеститори и агенти за некретнине износе прогнозе стагнације цена. Значајније појефтињење квадрата, бар за сада, не најављује се.

Стручњаци за некретнине претпостављају да ће каматне стопе почети да падају у другој половини ове године. Прогнозира се и благи пад цена најскупљих станова и кућа, док се очекује стабилност цена осталих некретнина. Види се пад и у смањењу броја стамбених кредита у четвртом кварталу прошле године.

У Београду, цене квадрата показују благи пад у поређењу с последњим кварталом 2023. године. Процене агенција за некретнине и подаци са сајта 4зида наводе просечне цене квадрата за различите локације у граду. Додатно, на неким локацијама, као што је Дорћол, забележен је раст цена.

Што се тиче прогноза за 2024. годину, анкета међу агенцијама и инвеститорима најављује стагнацију цена, док се ситуација у тржишту припрема за изазове економске нестабилности у земљи и свету, услова кредитирања и инфлације. Инвеститори су једногласни у предвиђању стабилности, док агенције, иако преважно виде стагнацију, изражавају и оптимизам у виду наде за растом цена на једном делу тржишта. Репортаже Републичког геодетског завода (РГЗ) потврђују тренд стагнације цена у већини градова Србије.

Ови аспекти тржишта некретнина у Србији и прогнозе за 2024. годину јасно указују на динамичан пад који ће обликовати будућност овог сектора у наредном периоду.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.