Почетна » Наука » Шта наука каже о употреби електронских цигарета?

У Србији све више младих користи "вејп"

Шта наука каже о употреби електронских цигарета?

Са порастом употребе електронских цигарета широм света (највише међу популацијом од 16-25 година), истраживачи се труде да разумеју како ово утиче на људски организам.

Електронске цигарете су рекламиране као начин да се инхалира никотин са мање штетних токсина у поређењу са димом цигарета, па често се доживљавају као мање ризичне од традиционалног пушења и сматрају се средством које може помоћи пушачима да престану. Да ли су ови тврдње научно утемељене?

Никотин је међу супстанцама које изазивају највећу зависност на планети. Електронске цигарете се промовишу од стране исте индустрије великих дуванских компанија које су деценијама скривале опасности конвенционалног пушења, које се сада процењује да годишње убија више од 7 милиона људи широм света. Потрошачи, здравствени радници, регулатори итд. ослањају се на тачне информације о стварним ризицима електронских цигарета како би донели конкретне одлуке.

Неки од одговора су једноставни и недвосмислени. Стручњаци се слажу да људи који не пуше не би требало да почну са вејпингом. Такође се слажу да би за пушаче било боље да оставе пушење, него да пређу са цигарета на вејп уређаје.

Међутим, постоји мало сигурности у вези са другим важним питањима о електронским цигаретама, укључујући дугорочне здравствене последице и колико су ефикасне у помоћи пушачима да престану са конвенционалним пушењем.

Научници још увек немају много дефинитивних закључака, делом зато што су електронске цигарете релативно нове, а велики број производа је направљен од различитих састава и материјала. Болести које би могле бити повезане са њиховом употребом могу потрајати деценијама да се развију.

Много је различитих студија

Многа истраживања финансирају државне здравствене и истраживачке агенције, или непрофитне институције. Неки научни часописи објављују истраживања финансирана од стране дуванске индустрије када сматрају да су вредна, док други, попут Америчког часописа за јавно здравље, то не чине, закључујући да дугогодишњи напори дуванске индустрије да изобличи науку показују да тим компанијама није могуће веровати. Наука напредује малим корацима. Није необично да академске студије доведу до различитих или контрадикторних закључака – и ретко када једно истраживање пружа коначан одговор.

Шта су електронске цигарете?

Е-цигарете или вејп уређаји су батеријски уређаји који загревају течности које обично садрже никотин, ароме и друге хемикалије. Када се течности загреју, трансформишу се у аеросоле – или „испаре“, због чега се назива ова појава назива „вејпинг“ – које затим корисници удишу. Количине аеросолних хемикалија – неке од њих настају загревањем течности – могу варирати, зависно о снази и другим карактеристикама уређаја. Метали присутни у деловима е-цигарета такође могу прећи у аеросоле које корисници удишу.

Е-цигарете су се доста развиле од када су први пут стигле на тржиште средином 2000-их, а изумио их је кинески фармацеут Хон Лик. Хон је у патентним пријавама навео да ће уређај служити као замена за престанак пушења.

Тренутни вејп уређаји често су много ефикаснији у испоруци никотина од својих претходника, што може помоћи неким пушачима који покушавају прећи на е-цигарете, али истовремено ставља непушаче – како тинејџере тако и одрасле – у већи ризик зависности од никотина.

На пример, коришћење никотинских соли – креираних додавањем киселина облику никотина званом „фрибејс“ – омогућава произвођачима да повећају концентрацију никотина јер чини инхалирање никотина мање иритантним за грло.

Међутим, и друге иновације могу утицати на испоруку никотина. Истраживачи су открили да „ЈUUL brand“ подови продавани у Европи, где регулативе ограничавају концентрације никотина у е-течностима – имају другачији дизајн у односу на америчке подове. Модификоване верзије испоручивале су више паре и количину никотина по повлачењу сличну америчким производима, иако је концентрација никотина у е-течности била значајно нижа.

Foto: Medical News Today

Које хемикалије удишу конзументи „вејпова“?

На тржишту постоји хиљаде течности за електронске цигарете, са различитим хемијским саставима.

Основни саставници течности за електронске цигарете су растворачи као што су пропилен гликол или глицерол. Оба су надражујућа за дисајне путеве и сматрају се углавном безбеднима за конзумирање према „Управи за храну и лекове САД-а“, али нису проглашена безбеднима за инхалацију.

Многе течности такође садрже никотин и ароме. Једно пуњење е-течности може имати десетине додатака за укус, а истраживања су идентификовала хиљаде арома е-течности на тржишту.

Један од забрињавајућих додатака који је детектован у неким течностима је диацетил, појачивач укуса који је повезан са оштећењем плућа када се инхалира. Истраживачи су такође идентификовали честице метала као што су хром, олово или никл, које често потичу од уређаја, као и контаминанте као што је арсен у аеросолима електронских цигарета.

Затим постоје и хемикалије које се формирају када се е-течности загреју. Једна од њих је формалдехид, који може утицати на плућа у одређеним концентрацијама и такође је класификован као људски карциноген од стране Међународне агенције за истраживање рака. Ова једињења настају када се загреју глицерол и додаци за укус.

Други проблематични саставници у аеросолима укључују канцерогене нитрозамине специфичне ултрафине честице које проникну дубоко у плућа, као и бензен који је такође канцероген.

Постоји мало података о штетним последицама које би потенцијално токсичне хемикалије могле изазвати у дозама које се налазе у аеросолима е-цигарета. Токсиколошки профил већине саставника е-течности и компоненти аеросола није потпуно истражен, према извештају „Европског научног комитета из 2021. године.“

Научници са „Универзитета Џонс Хопкинс“ анализирали су аеросоле четири бренда електронских цигарета и пронашли су стотине хемикалија које нису могли идентификовати.

Марта 2021. године, више од 250 извештаја о нападима који су повезани са електронским цигаретама поднето је FDA, већина код младих или младих одраслих. Међутим, научници се не слажу да ли постоји довољно доказа да никотински вејпинг може довести до напада.

Електронске цигарете вероватно изазивају мање озбиљне здравствене ефекте према прегледу истраживача на Аустралијском националном универзитету. За сада, са становишта науке имамо доказ да никотинске е-цигарете могу изазвати главобоље, кашаљ, иритацију грла, вртоглавицу и мучнину.

Foto: Drugwatch / Sastojci elektronske cigarete

Да ли су е-цигарете мање штетне од обичних?

Тешко је прецизно проценити како се е-цигарете пореде јер се састојци и врсте разликују у великој мери – и нејасно је како ће утицати на тело током времена. Због тога неки истраживачи тврде да је још рано знати да ли су е-цигарете безбедније од обичних цигарета.

Студије показују да коришћење е-цигарета излаже кориснике мање токсичним хемикалијама присутним у диму цигарета, и то углавном на значајно нижим нивоима.

Изузетак може бити изложеност неким металима. Тестови урина и крви људи који користе е-цигарете показали су сличне нивое берилијума, уранијума и цинка као код пушача, што су утврдила нека истраживања.

Здравствене користи које пушачи могу имати преласком на е-цигарете чини се да не важе за пушаче који истовремено користе и е-цигарете – значајан део оних који користе е-цигарете. Нека истраживања сугеришу да ризици за кориснике оба производа могу бити већи него за искључиве пушаче.

Извештај о безбедности е-цигарета који је 2015. године наручила „Агенција за јавно здравље Енглеске“ изазвао је широку контроверзу. Тврдило се да су е-цигарете око 95% мање штетне од конвенционалних цигарета, а аутори извештаја су рекли да се овај проценат чини разумним. Процена је од тада често овај извештај коришћен од стране произвођача е-цигарета и група које подржавају употребу е-цигарета, пре свега у сврхе лобирања за мање рестриктивне регулативе е-цигарета.

Међутим, ову процену су критиковали истраживачи јавног здравља – и у уредничком коментару у „The Lancet“, једном од најпрестижнијих медицинских часописа на свету. Едиторијал часописа „The Lancet“ ука­зао је на суко­бе интер­еса који окру­жу­ју фи­нан­си­ра­ње ори­ги­нал­ног истра­жи­ва­ња и кри­ти­ко­вао ње­гов за­кључак. Тројица аутора овог извештаја су се бранили, тврдећи да финансијери њихове студије нису утицали на њихову оцену. Можемо да закључимо да је ово тотално лицемерно.

Да ли електронске цигарете могу помоћи пушачима да престану?

Вејпови нису одобрени од стране „Управе за лекове и храну САД-а“ као средство за престанак пушења. Ипак, са клиничким надзором, неке е-цигарете са никотином показале су се кориснима за одређен број људи.

Преглед из 2022. године од шест случајних испитивања од стране „Cochrane Collaboration“ — непрофитне мреже научника познате по високим стандардима — показао је да људи имају већу вероватноћу да престану са овом навиком најмање шест месеци користећи никотинске е-цигарете, него ако користе никотинску заменску терапију, укључујући производе као што су никотинске жваке или фластери. Преглед је закључио да постоји висок степен вероватноће да су е-цигарете ефикасније за престанак пушења.

Међутим, други истраживачи тврде да је доказ несигуран. Преглед из 2023. године, финансиран од стране јавних агенција у Аустралији, закључио је да постоји ограничен доказ да су е-цигарете са клиничком подршком ефикасније од никотинске заменске терапије. Рецензенти су закључили да не постоји доказ о учинку е-цигарета са никотинским солима. Никотинске соли обично су присутне у неким популарним брендовима, као што је JUUL.

Аустралијски рецензенти су користили строжије критеријуме, искључујући резултате који нису били објављени у научно-истраживачким часописима. Они су били несагласни са оценом „Cochrane Collaboration-a“ и закључили да су испитивања опште на вишем ризику да доведу до пристрасних или погрешних резултата.

Преглед испитивања од стране научника из „Cochrane-a“ проценио је да ће од сваких 100 пушача, њих 10 до 19 вероватно престати користећи никотинску е-цигарету, упоређено са 6 од 100 који не користе е-цигарете или лекове.

Резултати такође показују да је ефикасност е-цигарета вероватно слична леку варениклину (лек за одвикавање од пушења).

Истраживања такође указују на то да ће они који користе е-цигарете за престанак пушења вероватно наставити са вапењем након престанка пушења. Глобално, 70% оних којима је датa е-цигарета како би им помогла да престану пушити, и даље вапеју после 6 месеци, према једном прегледу који је анализирао 19 истраживања.

У Великој Британији и Новом Зеланду, где здравствене институције промовишу „вејповање“ као начин престанка пушења, ниједан производ е-цигарете није одобрен као лек или подвргнут испитивању које је обично потребно да би се продавао као такав.

Још једно спорно питање је како се резултати показују када се производи користе у реалном свету без клиничког надзора.

Foto: Johns Hopkins Medicine

У Србији много тинејџера користи „вејп“

Тинејџери користе ове производе без претходног знања и разумевања производа и њихових негативних ефеката. Они су под утицајем реклама које су „кројене“ баш по мери тинејџера и под утицајем инфлуенсера који показују и користе ове производе на најпопуларнијим друштвеним мрежама на којима су млади (тренутно, то је ТикТок).

Такође, под утицајем су и вршњака, који привлаче велику пажњу или добијају на популарности куповином и коришћењем ових производа у школи, напољу, у кафићу, клубу,… Коначно, ови производи могу бити и статусни симбол, јер ипак коштају одређен новац, који, углавном, превазилази износ за ужине или џепарце. Видевши некога или неке да купују и користе ове производе и добијају пажњу и популарност, многи пожееле да се уклопе, да буду популарни на тај начин, јер – бити популаран је, данашњим тинејџерима, важније и од тога да буду богати или да имају какав други успех.

У ситуацији када су ови производи у слободној продаји тј. лако доступни тинејџерима, са тинејџерима се о овоме треба причати радознало, а не као инспектор – треба слушати пажљиво које информације имају, па допуњавати знање другим информацијама, развијати дискусију, представљати им опције и њихове последице, подржавати да донесу исправније одлуке.

Који год мотив да тинејџер наведе за коришћење ових производа, исти не треба омаловажавати, осуђивати, исмевати, нападати, већ истражити које се то не задовољенје потребе крију иза тог мотива – то може бити потреба за независношћу, припадањем, забавом, моћи, или покушај повећавања сниженог самопоузданја (све врло типичне потребе за развојну фазу у којој су).

Полазећи од тога, треба истраживати друге начине за задовољавање ових потреба код тинејџера и то начине који су за њих изводљиви, а не само наметнути из позиције одрасле особе. Уколико се посумња на развијање зависности од ових супстанци, треба се обратити за мишљење, подршку или помоћ стручњаку.

 

 

Извор: theexamination.org, educentar.rs

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.