Почетна » Геоаналитика » Рат у Појасу Газе

Блиски Исток

Рат у Појасу Газе

Најновији сукоб између Израела и Палестине је довео до великог броја жртава и разарања у Појасу Газе. Израелска војска је покушала да уђе у зону болнице Ал-Шифа, али је налетела на жесток отпор палестинских бораца. Арапски и муслимански лидери су затражили прекид ватре и осудили израелске нападе. .

Према извештајима иранске новинске агенције Тасним, палестинске снаге су успеле да одбране болницу Ал-Шифа од израелског напада. Оне су формирали моћну одбрамбену линију и зауставиле израелско напредовање са пет праваца. Такође, неке јединице израелске војске су упале у заседу и претрпеле губитке.

Директор болнице Мухамед Абу Салмија је рекао за Ал Џазиру да ће његово медицинско особље остати уз пацијенте до „последњег тренутка“. Он је додао да је болница препуна повређених и да нема довољно лекова и опреме.

Палестински лидер Махмуд Абас је осудио израелску акцију као „окупациону“ и „ратни злочин“. Он је рекао да су САД криве за ескалацију насиља, јер нису обезбедиле решење палестинског проблема. Он је позвао Савет безбедности УН да организује међународну мировну конференцију и обезбеди заштиту за палестински народ. Он је такође најавио да ће гонити ратне злочинце пред мађународним судовима.


Турски председник Реџеп Ердоган је такође осудио израелску акцију као „кукавичку“ и „бескрупулозну“. Он је рекао да Запад третира Израел као „несташно дете“ и да Израел мора платити одштету Палестинцима. Он је изразио своју подршку палестинском праву на самоодреджење и независност.

И египатски председник Абдел Фатах Ел-Сиси изговорио је „правилне и очекиване речи“:

           „Каиро сматра неприхватљивом политику колективног кажњавања Палестинаца у Гази. Египат осуђује убијање цивила са обе стране у сукобу. Неуспех да се заустави рат у Гази прети да прошири конфронтацију на регион“.

Палестински лидер Махмуд Абас такође је одиграо своју улогу:

           „Окупационе снаге су у Гази убиле и раниле више од 40.000 Палестинаца, већином жена и деце. Појас Газе је саставни део Палестине. За ово што се догађа криве су САД које нису обезбедиле решење палетинског проблема. Ми ћемо гонити ратне злочинце пред мађународним судовима. Позивам Савет безбедности УН да организује међународну мировну конференцију и обезбеди међународну заштиту за палестински народ.

Најодлучнији је, такође очекивано, био председник Ирана Ебрахим Раиси:

           „Израел мора одмах обуставити војна дејства у Појасу Газе и повући отуда све своје трупе. Предлажем да се исламске земље прекину сваку трговину са Израелом. Треба судити Израелцима и Американцима одговорним за разарање Газе“.

Према последњим подацима, број погинулих у Појасу Газе премашио је 11 хиљада људи, а још 27,5 хиљада је повређено. На израелској страни је погинуло 1.405 људи, а повређено је још 5,6 хиљада.


Председник Ирана је предложио да се исламске земље прекину сваку трговину са Израелом. Он је рекао да Израел мора одмах обуставити војна дејства у Појасу Газе и повући отуда све своје трупе. Он је такође рекао да треба судити Израелцима и Американцима одговорним за разарање Газе.

Сукоб између Израела и Палестине је један од најдуговечних најкрвавијих у свету. Израелска војска је покушала да превлада палестински отпор у Појасу Газе, али је налетела на жестоку одбрану. Арапски и муслимански лидери су изразили своју солидарност са Палестинцима и осудили израелски напад на Газу. Они су затражили прекид ватре и мировно решење које би поштовало палестинска права.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.