Почетна » Геоаналитика » Израел жели да исели Палестинце из Газе

Блиски исток

Израел жели да исели Палестинце из Газе

Израел је покушао да добије међународну подршку за евакуацију цивила из Појаса Газе у Египат, пише Њујорк тајмс, позивајући се на дипломате.
Како се наводи, Израел је последњих недеља покушавао тајно да добије међународну подршку за пресељење неколико стотина хиљада цивила из Појаса Газе у Египат. Израелски лидери и дипломате приватно су предложили ту идеју једном броју страних влада, представљајући је као хуманитарну иницијативу која би омогућила цивилима да се привремено преселе у избегличке кампове на Синају, близу границе са суседним Египтом.


Извори листа кажу да је већина земаља којима се Израел обратио, укључујући Сједињене Државе и Британију, одбацила предлог због ризика да би такво масовно расељавање могло постати трајно и дестабилизовати Египат. Египат и Палестина су такође одбацили идеју о расељавању палестинских цивила, пише Њујорк тајмс.
Крајем октобра Асошиејтед прес је, позивајући се на канцеларију израелског премијера, известио да су власти те земље признале да обавештајна служба има плана за пресељење 2,3 милиона становника Газе у Египат на Синајско полуострво. Како наводи Фајненшел тајмс, Бењамин Нетанијааху је покушао да убеди европске лидере да изврше притисак на Египат да прихвати палестинске избеглице. Као одговор, Египат је запретио да ће их послати Европској унији.

Извор: Спутњик

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.