Почетна » Култура » Народна библиотека, ризница богатства људског духа

Најстарија установа културе у Србији

Народна библиотека, ризница богатства људског духа

„Остати равнодушан према књизи, значи, лакомислено осиромашити свој живот“ – Иво Андрић

Место у коме се спајају комедија, драма, поезија, наука, љубав, историја. Извор знања и образовања, мирис корица и чаробна тишина, вуку нас да се изнова и изнова враћамо. У чаробном свету књига, свако за себе, пронађе онај догађај који му је потребан.

И баш све лепоте које овај стрпљиви учитељ нуди, нашле су своју кућу – Народну библиотеку Србије.

Њени зачеци датирају из 1832. године. Основана је у књижари првог књиговесца и библиотекара Кнежевине Србије, Глигорија Возаровића.

Прве књиге биле су поклони, а онда је кнез Милош наредио да се по један примерак сваке штампане књиге, уступи библиотеци.

Из Возоровићеве књижаре, библиотека је премештена у Капетан-Мишино здање. У свом царству књига, чувала је велики број вредних примерака.

Међутим, избијањем Првог светског рата, део књига је евакуисан, а део никада није пронађен.

Нестала су три најважнија стара српска рукописа – „Никољско јевањђеље“, „Зборник попа Драгоља“ и „Призренски препис Душановог законика“.

Из ратом разорених просторија, библиотека се преселила на Косанчићев венац, али бомбардовање Београда 1941. године, уништило је праву ризницу срспске културе и историје.

Спаљени су средњовековни и оријентални рукописи, новине, часописи, картографска и графичка збирка, личне библиотеке Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Јанка Шафарика, али и многа друга дела од великог значаја.

Након завршетка рата, премештена је у улицу Кнез-Михаила, у исту зграду у којој се налази и Библиотека града Београда.

Међутим, своје коначно стециште добија на Врачару, где је свечано отворена 1973. године.

Њен први уписани члан био је српски књижевник и Нобеловац, Иво Андић.

Фото: Народна библиотека Србије
Читаоница Народне библиотеке

Данас, Народна библиотека Србије, највећа је национална библиотека у овом делу Европе. Између њених зидова смештено је 12 специјализованих читаоница, има 600 места, а представља и центар виртуелне библиотеке Србије.

Дом српске писмености, како га називамо, сваке године обележава свој дан.

Све до 2002., Дан библиотеке се прослављао 6. априла, као сећање на страдање у рату, али од 2002. године, то је 28. фебруар, дан када је она основана.

Народна библиотека Србије је културно добро од изузетног значаја. Рушена и спаљивана до темеља, чува рукописе наше националне културе и баштине. У њеном непроцењивом благу, страницама књига, вечно забележен живи, неуништиви дух и инспирација човечанства.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.