Почетна » Геоаналитика » Жестоке борбе дубоко у Појасу Газе

Борбе Хамас и ИДФ

Жестоке борбе дубоко у Појасу Газе

Сукоб израелске војске и Хамаса траје 25 дана. На хитној сједници Савјета безбједности УН, шеф Агенције за помоћ палестинским избјеглицама поновио је да нема безбједног мјеста у Гази и да је ниво разарања без преседана. Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је рекао да Израел не размишља о прекиду ватре, јер би то било исто као да се предају Хамасу.Израелска војска саопштила је да већ неколико сати трају жестоке борбе њихових снага и Хамаса „дубоко у Појасу Газе“.

У саопштењу се наводи да копнене и ваздухопловне снаге Израела гађају положаје Хамаса, да је убијено десетине бораца Хамаса и да је заплијењено оружје.

Изасланик УН: Преливање рата у Сирију није више само ризик, то је већ почело

Рат између Израела и Хамаса шири се на Сирију, подстакнут растућом нестабилношћу, насиљем и недостатком напретка према политичком рјешењу 12-годишњег сукоба, саопштио је специјални изасланик УН Геир Педерсен.
Педерсен је на сједници СБ УН рекао да се, уз насиље у сиријском сукобу, становништво ове земље сада суочава са „застрашујућом перспективом потенцијалне шире ескалације“ након Хамасових напада на Израел 7. октобра и израелске војне одмазде, преноси АП.

– Преливање рата у Сирију није више само ризик, то је већ почело – рекао је изасланик УН-а за Сирију.

Педерсен је указао на ваздушне нападе који се приписују Израелу, а у којима су неколико пута погођени сиријски аеродроми у Алепу и Дамаску, као и на одмазду САД послије вишеструких напада на њихове снаге „од стране група које тврди да их подржава Иран, укључујући и са сиријске територије“.

 

Министарство одбране Израела саопштило је да би 80 камиона са хуманитарном помоћи требало данас да уђе у Газу, истичући да се темпо пошиљки знатно повећава.Палестински Црвени полумјесец саопштио је претходно да је од 17. октобра 144 камиона са храном, лијековима и водом ушло у Газу, Званичници УН кажу да је потребна испорука најмање 100 камиона помоћи дневно.

 ИДФ: Број талаца порастао на 245

Портпарол ИДФ-а Данијел Хагари каже да је војска до сада обавијестила породице 240 талаца да се њихови најближи држе у Појасу Газе, чиме је број потврђених људи, киднапованих 7. октобра, повећан на најмање 245.

Према његовим ријечима, број није коначан јер војска истражује нове информације. Након што су се сирене за ваздушну опасност огласиле у области града Еилат на Црвеном мору, израелска војска је саопштила да је оборила „ваздушни циљ“ који се приближавао. Израелска војска је навела да су њени системи идентификовали „ваздушну мету“, те да није било ризика или пријетње по цивиле у популарном туристичком мјесту. Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле да су током протеклог дана погодили око 300 циљева Хамаса у Појасу Газе.

Израелски премијер Бенјамин Нетанијагу изјавио је да нема говора о прекиду ватре, и да је сада вријеме за рат. За Израел би прекид ватре био исто што и предаја Хамасу, рекао је Нетанијаху, и најавио да ће рат потрајати. У Њујорку је на захтјев Кине и Уједињених Арапских Емирата одржана још једна хитна сједница Савјета безбједности УН о хуманитарној кризи у Појасу Газе. Из Пентагона је потврђено да се Израелу из САД константно шаље оружје, без ограничења у употреби.

Према извјештајима медија копнене операције израелске војске интезивиране су током ноћи.

У понједељак је у Појас Газе ушло 26 камиона са хуманитарном помоћи, док на десетине још чека на прелазу Рафа са египатске стране.

Извор: РТРС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.