Почетна » Економија » Како да штедимо

Дисциплином до сламарице

Како да штедимо

Неки људи су природно обдарени високим нивоом дисципилине. За оне који нису, доносимо једну методу која ће вам помоћи да успешно уштедите новац.

Уколико нисте богати наследник и немате неку астрономску плату, онда је једини легални начин да дођете до неке значајније суме новца јесте да од онога што зарадите током месеца – одвајате са стране. Другим речима, да штедите новац.

Притом, овде не говоримо о штедњи у банци, која је већ дужи низ година, због ниских камата, неисплатива за обичне грађане. Од таквог вида штедње корист у овом тренутку имају само банке.

Дакле, говоримо о ономе што би наши стари назвали – „сламарица“. Одвајање новца са стране, па док не скупите колико сте планирали…

За штедњу је пре свега битно да сте истрајни у свом науму, тј. да будете довољно дисциплиновани како не бисте новац који остављате са стране потрошили пре времена на нешто што вам се допадне, а није било предмет штедње.

Неки људи су природно обдарени високим нивоом дисцпилине. За оне који не спадају у ту групу, преносиму једну методу која ће вам помоћи да успешно уштедите новац за своје циљеве, пише Kаматица.

Метод штедње

Реч је о добро познатој СМАРТ методи. Назив ове методе је заправо акроним од енглеских речи Specific, Measurable, Achivable, Relevant, Time bound.

Уколико бисмо ово превели на српски језик, добили бисмо следеће карактеристике које су потребне за успешну штедњу: конкретна, мерљива, достижна, релеватна и временски ограничена

Хајмо да пробамо да прикажемо ове карактеристике кроз следећи пример:

Замислите да желите да уштедите 1200 евра до идућег априла како бисте следећег лета са вашом бољом половином отишли на 10 дана на летовање какво већ дуго планирате.

Овај план је конкретан (10 дана летовања), мерљив (знаће се у априлу да ли је штедња била успешна), достижан (уколико обоје раде и примају плате макар изнад просека), релевантан (штедња омогућава лепо летовање) и временски је ограничен (април месец).

Извор: Б92

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.