Почетна » Uncategorized » Грађани који штеде струју могу да преполове рачуне

Рационалном потрошњом до попуста

Грађани који штеде струју могу да преполове рачуне

Грађани ће ове грејне сезоне рационалном потрошњом електричне енергије моћи да остваре попусте и преполове рачуне за електричну енергију, рекла је Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС.

„За штедњу електричне енергије грађани ће моћи да преполове своје рачуне. Ако смање потрошњу за више од 5 одсто у односу на исти месец у претходне две године, добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци. Такође, домаћинствима ће се обрачунавати попуст од 5 одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање 5 одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године“, рекла је министарка и додала да то значи да уз рационалну потрошњу рачун за електричну енергију може бити чак и преполовљен.

Ђедовић Хандановић је истакла да је све апсолутно спремно за почетак грејне сезоне.

„У системима даљинског грејања, према достављеним извештајима, извршене су све неопходне припреме и ремонти производних и дистрибутивних мрежа и обезбеђене су довољне количине енергената за почетак грејне сезоне“, рекла је министарка и додала да је Републичка дирекција за робне резерве попунила своје капацитете како би у случају прекида ланаца снабдевања енергентима, системима даљинског грејања ставила на располагање довољне количине.

Ђедовић Хандановић је нагласила да су представници Министарства у свакодневном контакту са Удружењем топлана и локалним самоуправама како би се отклонили одређени проблеми са набавком енергената и да ће се током целе грејне сезоне пратити рад топлана како би грађани имали топле домове.

Министарка је истакла да је производња угља у Колубари и Костолцу стабилизована али да су потребни додатни напори и средства за отварање нових откривки и копова, јер су лежишта сложенија него раније.

„Ремонти у ЕПС-у се приводе крају, на депонијама имамо 2,3 милиона тона угља што је довољно за више од 20 дана без увоза. У сваком случају очекујемо да ЕПС енергетске потребе грађана и привреде Србије покрије из своје производње и осигура безбедно снабдевање за грађане и привреду Србије“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Ђедовић Хандановић је нагласила да је у трећем кварталу ове године остварен висок удео рударства и производње електричне енергије у расту БДП-а у износу од 17 одсто што значи да су један од најзначајнијих покретача економије Србије и да је производња електричне енергије стабилна.

Министарка је подсетила да је Влада унапредила критеријуме за остваривање статуса енергетски угроженог купца да би омогућила већем броју домаћинстава остварење права на умањење рачуна до 50 одсто за електричну енергију, гас или даљинско грејање.

„Најважније је да је процедура максимално поједностављена, тако да је довољно предати само један папир, односно захтев у којем се изјашњавају за који вид енергије желе да искористе олакшице. Информативна кампања је дала резултате али апелујем на јединице локалне самоуправе да помогну грађанима у процесу пријављивања. Тренутно се више од 72.000 грађана пријавило али радимо на томе да додатно снизимо критеријуме да би се још већи број грађана пријавио“, рекла је министарка енергетике.

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.