Почетна » Спорт » „Кисело грожђе“ са Мајорке

Рафаел Надал о Новаку Ђоковићу

„Кисело грожђе“ са Мајорке

Рафаел Надал је, у интервјуу шпанским медијима, недовољно – али чак и превише, открио шта мисли о великом ривалу и најбољем тенисеру свих времена – Новаку Ђоковићу.

Рационализација је основни механизам одбране, где за свој неуспех тражимо рационалне и прихватљиве разлоге. Хранимо его и, привидно, одржавамо пољуљано самопоуздање.

Једна од основних форми рационализације јесте „кисело грожђе“, односно омаловажавање недостижног циља.

Тенис је, вероватно, спорт који највише држи до традиције и политичке коректности, која понекад уме да пригуши и отупи емоције. Ако неко штрчи из оквира (нпр. Ник Кирјос) истог тренутка буде, колико је то могуће, маргинализован.

Ипак, понекад и тих речи узбуркају море, па на површину изађе и више него што је било планирано.

Такав је случај са Рафаелом Надалом, који је у интервјуу шпанским медијима, недовољно – али чак и превише, открио шта мисли о великом ривалу и најбољем тенисеру свих времена – Новаку Ђоковићу.

Не осећам ништа када видим Ђоковића како побеђује. Истина, желео сам да будем тенисер са највише гренд слемова у историји, али то ми није опсесија. Мислим да сам у оквиру својих могућности учинио све што сам могао. Верујем да би било фрустрирајуће за Ђоковића да то није постигао и можда је баш зато то и постигао“, рекао је Надал.

Шпанац већ дуже време муку мучи са повредама, па је одавно испао из било какве приче о најбољим тенисерима у историји. Опет, он то види мало другачије, пошто сматра да је, за разлику од Новака, он имао „здраву амбицију“.

Ђоковић је имао способност, одвео је амбицију до максимума. Био сам и ја амбициозан, али са здравом амбицијом која ми је омогућила да ствари видим у перспективи, да се не љутим превише када ствари нису ишле добро за мене на терену. На крају, срећан сам због тога“, објаснио је „Бик са Мајорке“.

Од свега што је Надал причао, највише упада у очи објашњењње – због чега није Новаку (још увек) честитао Новаку на освајању Ју-Ес опена – невероватног 24. гренд слем трофеја у каријери.

Нисам послао никакву поруку Ђоковићу из чистог незнања. Када освојиш нешто тако важно, из искуства знам да је боље одвојити време да цениш ту поруку. Послаћу је, али нисам још нисам то урадио“, објаснио је Шпанац.

Надал је, и када је похвалио Новака за бригу о телу, поново покушао да нађе оправдање за то што српски тенисер има више трофеја у каријери.

Пропустио сам четири и по године због повреда, то је реалност. Зато нисам бољи од Новака, играо сам мање. Има такву физичку конституцију и стил игре који му је омогућио да се такмичи више од мене. Доносио сам погрешне одлуке када је реч о заштити тела. Ђоковић, он је био бољи јер му је стил игре омогућио да игра више од мене. Погрешио сам мислећи да су моје одлуке биле добре“, закључио је Надал.

Професионална каријера Рафаела Надала траје од 2001. године, а 2005. године је освојио први од 14 трофеја на Ролан Гаросу, док је 2022. направио велики повратак, када је тријумфовао у Аустралији.

Оне године када тамо није било Новака Ђоковића.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.