Почетна » Позиција3 » Последице судбоносног 27. март: И гроб и роб

Последице судбоносног 27. март: И гроб и роб

Била је то још једна подвала Енглеза према Србима. Велика и за Србе судбоносна. Подвала од које се српски народ још није опоравио. Подвала која је разорила памћење.

Кратери у колективној меморији српског народа и данас нису затрпани истином. Те ране још крваре на измученом телу народа који Бога правде у својој химни призива, како у Нечујним звонима запази Зоран Богавац.

Британци поражени од Немаца код Денкерка смишљали су како да се са туђим жртвама обрачунају са нацистима. И Француска је бачена на колена готово без отпора. Министри спољних послова Немачке и СССР-а Ребентроп и Молотов потписују пакт о ненападању.

Процене командног кадра Југословенске краљевске војске, Владе Цветковић – Мачек и намесника кнеза Павла биле да је рат са Немачком у том тренутку раван самоубиству. На основу те процене кнез Павле Карађорђевић у Берлину преговара са Хитлером о приступању Тројном пакту где се Југославија позиционира као неутрална замља са гаранцијом да војска неће користити њену територију што је подразумевало потпуну војну неутралност.

У Бечу 24 марта 1941 године протокол о приступању Тројном пакту потписују Драгиша Цветковић председник владе и Александар Цинцар Марковић са једне и фон Рибентроп са друге стране. Три дана каније крећу демострације под паролом “Боље рат него пакт”.

Та подвала, у којој су учествовали и народ и црква, бранећи достојанство и традиционални слободарски дух, славу Великог рата, несвесни да је ти још једна мишоловка, прерашће у агонију и вишедеценијско духовно ропство под комунизмом.

Тај 27. март 1941. године определиће судбину српског народа. Срби ће искрварити у међусобним окршајима, на стратиштима у логорима на крају ће изаћи као самопоражени победници који ће себе покорити.

Док је књаз прогнаник напуштао Београд изгнан и прокужен као издајник у Британском посланству се навелико славило приношење нове жртве нацистичкој немани.

Немци ће се сада забавити жилавим и ратоборним Србима нескривено су ликовали у колевци нацизма. Британци су много пре Хитлера спроводили геноцид и расистичке акције широм својих колонија. Хитлер 1932 године одаје признање изјавом: ”Одушевљавам се енглеским народом“!

У колонизацији они су учинили немогуће” та године у Британији је основан фашистички савез којим је руководио барон Освал Мозли.

Демонстрације 27. марта 1941 године разбеснеле су Хитлера који наређује сурову одмазду над Србима. У раним јутарњим часовима 7. априла 1941. године почиње нацистичко бомбардовање Београда.

Следи распад и капитулација земље. Одмазде, депортовања, логори, геноцид, грађански рат са финалним савезничким бомбардовањем 1944. године, градова у Србији и Црној Гори такође у режији Енглеза.

Мишо Вујовић

Извор: Искра

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.