Почетна » Култура » Маркесов роман објављен против његове воље

Маркесов роман објављен против његове воље

Десет година после смрти нобеловца Габријела Гарсије Маркеса објављен је његов роман из заоставштине – на шпанском „En Agosto Nos Vemos”, што би на енглеском гласило „Until August”, или на српском „Видимо се и августу” (код нас је ову књигу објавио Сезам бук), очигледно, противно пишчевој последњој вољи. Пре смрти 2014, у доби од 87 година, Габријел Гарсија Маркес ово дело је оценио као неупотребљиво и сматрао је да га треба уништити. Његов син Родриго Гарсија Барћа, иначе познати колумбијски и мексички редитељ и сценариста, проценио је управо супротно – да овај роман ипак поседује вредност озбиљног књижевног дела, што, по његовом суду, није могао да увиди и његов аутор, последњих година свог живота које су биле угрожене и губитком сећања, па је одлучио да овај рукопис објави.

Сећамо се овом приликом и завештања Франца Кафке пријатељу Максу Броду да спали његове необјављене рукописе, после његове смрти, што Брод није учинио, и бежећи 1939. године из Прага у Палестину, пред нацистима, понео је кофер пун Кафкиних списа, дневника, цртежа, не лишавајући свет њихове вредности…

Али, ово је другачија прича. Ројтерс је пренео изјаву Родрига Гарсије у име породице:

– Има лакших и мање контроверзних начина да се дође до новца, али овакве ризике преузимате када имате одговорност над таквом литерарном збирком. Истину говорећи, нама се књига допала и сматрамо да је вредна читања, и иако није било лако донети одлуку, није нам жао. Да ли смо га издали? Јесмо. Али, оглушили смо се и о особу која је изгубила своје пређашње способности, као и могућност да исправно просуђује о својој књизи – рекао је Родриго Гарсија, додајући да овај роман поседује све квалитете предивне прозе његовог оца, оличене и у дубоком поимању људске природе.

На шпанском је роман објављен на рођендан Габријела Гарсије Маркеса 6. марта, а 12. марта на енглеском језику. Издавач Penguin Random haus истиче да је реч о причи која приказује јунакињу Ану Магдалену Баћ, која 27 година живи срећно са својим супругом. Упркос томе, она сваког августа трајектом путује на једно острво, како би посетила гроб своје мајке, и сваког августа проналази тамо новог љубавника.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.