Почетна » Геоаналитика » Палестина обнавља захтев за пуноправно чланство у УН

Палестина обнавља захтев за пуноправно чланство у УН

Палестинска иницијатива за пуноправно чланство у Уједињеним нацијама, која је првобитно покренута 2011. године, наставља да буде предмет међународне дипломатске активности. Подршка овом захтеву је широка и разноврсна, с обзиром на то да је више од стотину земаља изразило своје признање палестинске државности. Ове земље укључују чланице Арапске лиге, Организације исламске сарадње, као и многе чланице Покрета несврстаних. Савет безбедности УН, који је централни орган за одлучивање о чланству, суочава се са сложеним дипломатским изазовима у вези са овим питањем.

Малтешка амбасадорка Ванеса Фрејзер, која је у то време председавала Саветом безбедности, била је адресат писма које су потписале земље подршке. Очекивања су била да ће стални одбор Савета, састављен од представника свих 15 чланица, размотрити апликацију на састанку иза затворених врата. Овај процес је од суштинског значаја, јер одлука о томе да ли ће захтев бити представљен Генералној скупштини може имати далекосежне последице за регионалну стабилност и међународне односе.

Сједињене Америчке Државе, које имају значајан утицај у Савету безбедности, изразиле су своју намеру да блокирају захтев Палестине. Позиција Вашингтона је да статус пуноправне чланице не треба доделити док се не постигне мир са Израелом. Ова ставка је била јасно изражена у изјавама заменика америчке представнице у УН, Роберта Вуда, који је потврдио да се политика САД није променила.

Палестински председник Махмуд Абас, који је предао молбу за чланство генералном секретару Бан Ки-муну, наишао је на ограничену подршку у Савету безбедности. Само шест чланица је подржало палестински захтев, што није било довољно за његово усвајање. Међутим, касније је Генерална скупштина УН, са две трећине гласова, одлучила да повећа статус Палестине са посматрача на државу нечланицу посматрача, што је био значајан корак напред у међународном признању палестинских тежњи.

Овај развој догађаја указује на сложеност међународних односа и дипломатије, где су интереси и политике различитих земаља често у сукобу. Питање палестинског чланства у УН остаје кључно питање за будућност мира и стабилности на Блиском истоку, као и за ширу слику глобалне политике. Док се светске силе и регионални актери настављају сукобљавати око овог питања, будућност палестинског захтева за чланство остаје неизвесна.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.