Почетна » Геоаналитика » Како је Хамас од мале организације постао војска

Колико је Хамас јак

Како је Хамас од мале организације постао војска

Организација Хамас преузела је контролу над Појасом Газе 2007. године. У међувремену су војно ојачали и направили су армију која парира израелској војсци годинама уназад. Власт су преузели 2006. године и након тога се избори више нису ни одржавали.

“Нужност је мајка свих иновација. Развили смо своје капацитете и све код нас производимо”, рекао је Али Барака, виши званичник Хамаса, преноси “Ројтерс”.

Током сукоба из 2008. године, Хамас је користио ракете које су имале максималан домет од 40 километара, а 2021. године су користили пројектиле који могу да погоде циљ на удаљености од 230 километара. Прије 36 година, Хамас је био мала организација која је путем летака мобилисала људе на протесте против Израела. Данас је то организација која је непрепознатљива у односу на то вријеме, све одлуке се доносе од стране безбједносних и војних стручњака.

Мрежа тунела

“Они су мини армија”, навео је извор близак Хамасу који је желио да остане анониман.

Извор је даље испричао како Хамас има војну академију која има више родова, од сајбер ратовања, до пјешадије и морнарице. Тренутно Хамас има око 40.000 припадника. Почетком 2000-их, Хамас је градио подземне тунеле који су борцима служили за повлачење и засједе.

У мрежи тунела коју су изградили, сакривали су оружје, бомбе, ракете и противтенковско наоружање. Како је вријеме пролазило, Хамас је био све јачи и озбиљнији. Поређења ради, у сукобу са израелском војском, Хамас је убио девет војника, а 2014. године је та бројка скочила на 66, а последњи већи сукоб је био 2021. године када је Хамас уз помоћ групе која се назива “Палестински исламистички џихад” успјела да сачува око 40 одсто својих ракета.

“Питање није да ли је то могуће или није. Питање је каква ће се цијена тражити од становништва, Хамас не живи на острву у океану или у некој пећини усред пустиње”, рекао је Х.А. Хелиер, виши сарадник на британском Краљевском Уједињеном Институту.

Историја Хамаса

Повеља оснивања ове организације из 1988. године се позива на уништење Израела као примарни циљ. Ова организација је прозвана терористичком од стране Израела, Сједињених Америчких Држава, Европске уније, Канаде, Јапана и Египта. Хамас је помогао Ирану да окружи Израел разним паравојним формацијама, укључујући палестинску фракцију Хезболах.

Лидери Хамаса се крећу по читавом Блиском истоку, од Либана и Катара па све до Газе. Хамас ургира на становнике Газе да не падне под “трикове” Израела и да се не евакуише. Тајни извори су испричали за “Ројтерс” да је Иран обучавао припаднике Хамаса, као и да их финансира, али да Иран није учествовао у нападу 7. октобра на Израел када је испаљено чак 5.000 ракета из Појаса Газе.

“Одлука је била у рукама Хамаса, али су обука, припреме и савјети генерала стигли из Ирана”, навео је извор за “Ројтерс”.

Лидер Хамаса, Исмаил Ханијех, је у интервјуу за “Ал Џазиру” 2022. године рекао да је ова група добила финансијску помоћ од Ирана у висини од 70 милиона долара. Ракете малог домета сами производе, док оне са већим дометом долазе из Сирије и Ирана, али из Египта. Извјештај америчког Стејт Департмента из 2020. године приказује да Иран годишње потроши око 100 милиона долара на помагање палестинских група попут Хамаса, Џихада и Фронта за слободу Палестине, док Израелци тврде да Иран финансира групу са 350 милиона долара на годишњем нивоу.

Хамас на арапском језику значи “жар”. Организација је основана 1987. године када су чланови једног муслиманског братства оформили групу након што је војни камион Израела убио четири Палестинца у саобраћајној несрећи. Услиједили су протести и штрајкови широм Појаса Газе.

Први састанак је био одржан у кући шејка Ахмеда Јасина. Одлучено је 14. децембра 1987. године да се састави флајер који ће позвати људе на побуну против Израела. То је било њихово јавно појављивање.

Извор: Мондо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.