Почетна » Геоаналитика » Хамас: борац за слободу или злогласни терористи?

Шта је Хамас?

Хамас: борац за слободу или злогласни терористи?

Хамас је арапска реч која значи „одушевљење“ или „зар“. Она је скраћеница за „Исламски покрет отпора“, који је настао 1987. године у Палестини, као милитантно крило Муслиманског братства. Хамас се бори за уништење Израела и успостављање исламске државе на територији Палестине и Израела. Због својих насилних и терористичких акција, Хамас је проглашен за терористичку организацију од стране Европске уније, САД и многих других земаља.

Хамас се састоји од више одвојених грана, које обављају различите функције. Неке од њих су:

– Војно крило, које се зове Изз ад-Дин ал-Касам Бригаде. Оно је задужено за извођење напада на израелске војнике и цивиле, укључујући и атентате самоубице.
– Политичко крило, које се бави дипломатским и медијским деловањем. Оно је 2006. године победило на палестинским изборима и превзело контролу над Газом од свог ривала Фатаха.
– Социјално крило, које пружа хуманитарну помоћ и образовне услуге становништву Палестине. Оно финансира школе, болнице, дечије вртиће и друге институције.

Хамас ужива велику подршку многих Палестинаца, посебно оних из Газе, због својег отпора против израелске окупације и својег ангажовања на социјалном плану. Многи Палестинци сматрају Хамас за легитимног представника свог народа и за бранитеља свог достојанства.

Хамас је постао популаран међу Палестинцима из Газе, гдје је имао снажну присутност и утицај на друштвени живот. Хамас је не само водио војну акцију против Израела, вешто користећи тактике асиметричног рата, као што су ракетни напади и самоубилачки бомбашки напади, него је такође обезбједио разне услуге за становништво, као што су здравствена нега, образовање и хуманитарна помоћ.

Хамас је такође проширио свој утицај на другим дијеловима Блиског истока, добивши подршку од неких арапских земаља, као што су Иран и Сирија, које су му пружале финансирање и оружје. Хамас је такође стекао симпатизере у другим муслиманским земљама, које су га виделе као пример отпора против западне доминације и израелске агресије.

Међутим, Хамас је такође изазвао много контроверзи и осуда од стране многих других земаља и организација, које су га сматрале терористичком групом. Хамас је одбацивао било какву мировну иницијативу или преговор са Израелом, тврдећи да једини начин да се ослободи Палестина јесте Џихад или свети рат. Хамас је такође негира право на постојање Израела, тражећи да се целокупна територија Палестине – укључујући и Израел – прогласи за исламску земљу. Хамас је такође био у сукобу са другим палестинским фракцијама, нарочито са Фатахом, који је водио Палестинску ауторитет.

Међутим, Хамас је такође изложен критикама и осудама од стране многих других актера на Блиском истоку и у свету. Неки од разлога за то су:

– Његово отказивање да призна Израел као државу и да прихвати мировне споразуме са њим.
– Његово коришћење насиља и тероризма као средства борбе, које доводи до губитка невиних живота и до урушавања међународног права и људских права.
– Његово заступање исламистичке идеологије, која је у супротности са демократским и световним вредностима.
– Његово управљање Газом, које је довело до изолације, сиромаштва и хуманитарне кризе за његове становнике.

Хамас је, дакле, један од најконтроверзнијих и најутицајнијих фактора на Блиском истоку. Његова будућност зависи од многих околности, као што су односи са Израелом, Фатахом, Египтом, Ираном и другим регионалним и међународним силама. Оно што је сигурно је да Хамас не може бити занемарен ни од кога ко жели да разуме и реши комплексни конфликт између Палестине и Израела.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.