Почетна » Геоаналитика » Израел прогласио ратно стање, Хамас позива на општу мобилизацију

Израел прогласио ратно стање, Хамас позива на општу мобилизацију

Ескалација у Израелу могла би довести до ланчане реакције. Палестинци у таквом рату немају шансе, јер не могу да униште Израел нити да му нанесу значајан војни пораз.

Али ни Израел нема за шта да се бори. Палестина је формално израелска територија коју не контролише и не може да контролише ни под којим околностима. Такође је немогуће физички уништити све Палестинце.

Да смо у другачијој међународној ситуацији, Палестинци би могли да рачунају на саосећање међународне левице, али САД предводе неоконзервативци и глобалисти. Дефинитивно немају времена за Палестинце. Иако им националистичка политика Израела није превише блиска.

Али управо ланчана реакција – а пре свега понашање исламских држава (пре свега Ирана, Турске, Саудијске Арабије, других заливских земаља и Египта) – овде може постати логичан наставак. Барем су то можда имали на уму стратези Хамаса када су одлучили да започну сукоб.


Мултиполарност јача, интензитет западне хегемоније у земљама колективног Не-Запада слаби. Западни савезници у исламском свету — пре свега Турска и Саудијци — не следе аутоматски сваки налог Вашингтона. Управо у овој ситуацији ће исламски пол, који је недавно демонстративно приступио БРИКС-у, проћи тест.

Наравно, сукоб се може проширити и на друге територије. Могуће је да ће у то бити увучени Иран и Хезболах, што значи потенцијално пребацивање војних операција на територије Либана и Сирије. А у самом Израелу има довољно Палестинаца који жестоком мржњом мрзе Јевреје. Све ово може имати непредвидиве последице.

По мом мишљењу, САД и глобалисти ће сада покушати да угасе све, јер од даље ескалације не могу добити ништа добро.
И још нешто: аналогије између сепаратизма, иредеемизма итд. више нису активни у разним регионима света. Запад признаје и територијално јединство и право народа на сецесију кад год му је то од користи. И не признаје када није исплативо. Нема правила. У ствари, ово треба да третирамо на исти начин (међутим, то радимо). Оно што нам користи је исправно.


У израелско-палестинском сукобу Русији је тешко, бар за сада, да изабере само једну страну. Свака конфигурација има предности и недостатке. Постоје старе везе са Палестинцима и они су, наравно, жртве. Али десни бок Израела такође настоји да води неутрално пријатељску политику према Русији. И овим одступа од дивље и недвосмислене русофобије колективног Запада.

Сада ће много зависити од тога како ће се даље одвијати догађаји.

Саопштење Израела

Стигло је привремено саопштење израелског премијера Бењамина Нетањахуа. Он се обратио нацији, изјављујући да ово није операција, не напад, већ пуноправни рат у којем ће Израел победити. Тема рата ће, по свему судећи, ускоро бити званично померена: а то прети пуноправној копненој операцији која ће довести до победе Израела (с обзиром на ниво технолошке супериорности).

Саопштење ХАМАС-а:

Најављујемо почетак олујне операције Ал-Акса и гађали смо непријатељске положаје, аеродроме и војна утврђења са више од 500 пројектила.

Данас кључа гнев Ал-Аксе, гнев наше нације и наших праведних муџахедина. Данас је ваш дан да дате до знања непријатељу да је његово време прошло. Од данас престају сви безбедносни аранжмани. Данас сви који имају пиштољ морају да изађу. Историја отвара своје најсветлије и најплеменитије странице. О наша браћо у исламском отпору у Либану, Сирији, Ираку и Ирану, данас је дан када су фронтови и заставе уједињени.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.