Почетна » Геоаналитика » Шри Ланка — земља рата и туризма

Шри Ланка — земља рата и туризма

Шри Ланка је острвска држава у Индијском океану која привлачи туристе својим богатим културним и природним наслеђем, разноврсним активностима и гостопримљивим становништвом. Некада позната као Цејлон, Шри Ланка има осам објеката светске баштине УНЕСКО-а, који сведоче о дугој историји и величанственим цивилизацијама овог острва. Ту су древни градови Анурадхапура и Полоннарува, храм Зуба Буде у Кандију, камена форталеца Сигирија, пештере Дамбула. Као и многе друге тачке на планети била је поприште крвавих сукоба годинама.

Земља подела и сукоба

Шри Ланка је земља која је дуго времена била заточеник сукоба и насиља. Од 1983. до 2009. године водио се крвави грађански рат између владе и сепаратистичке групе Тамилских тигрова, који је однео више од 100.000 живота. Рат је завршен победом владиних снага, али су остале дубоке поделе између Синхалеза и Тамила, највећих етничких група у земљи. Поред тога, Шри Ланка има и значајну муслиманску мањину, која чини око 10% становништва, а која је такође била мета напада и дискриминације од стране будистичких националиста.

Рат Шри Ланка.
Рат Шри Ланка

Србија у сукобу у Шри Ланци

„Глас тигрова“ – „ВоТ“, званични радио терористичке организације „Ослободилачки тигрови тамилског Елама“, емитовао је програм од 1. до 9. јуна 2008. године преко сателитске фреквенције у власништву Србије, наводи Министарство одбране Шри Ланке. На сајту тог министарства наведено је да је, према поузданим изворима, Влада Србије одузела лиценцу додељену радију „ВоТ“ за ретрансмисију његовог програма у Европу, северну Африку и на Блиски исток када се сазнало да је то радио терористичке организације.
„Српски званичници нису били свесни праве природе садржаја програма радија ‘ВоТ’ и када су схватили каква је веза између радија и ‘Тамилских тигрова’, прекинули су емитовање“, наведено је у саопштењу.

Претходно је „ВоТ“ као и телевизија „Тамилских тигрова“ емитована преко америчког сателита ИНТЕЛСАТ 12, који је прекинуо преношење овог програма када је објављено да су „Тамилски тигрови“ терористичка организација и да су ови медији пропагандна машина терористичког покрета.

Последице сукоба

У последњих неколико година, Шри Ланка је покушавала да се опорави од ратних рана и да обнови своју демократију и привреду. Међутим, земљу су потресли нови облици насиља и нестабилности, који су угрожавали мир и развој. Неки од најтрагичнијих догађаја били су:

– У априлу 2019. године, серија самоубилачких бомбашких напада на цркве и хотеле у Коломбу и другим градовима однела је 290 живота и повредила више од 500 људи. За напад је преузела одговорност Исламска држава, али сумња се да је имала помоћ локалне екстремистичке групе Национално тавхидско џамат (NTJ). Овај напад је изазвао шок и ужас земљи, али и подстакао тензије између различитих верских заједница.

– У јулу 2022. године, председник Готабаја Раџапакса поднео је оставку на место председника Шри Ланке претходно побегавши из земље суочен са масовним протестима. Народ је беснео због најтеже привредне кризе у земљи у више од 70 година, која је довела до недостатка хране, горива и других основних залиха. Рационализацијом струје и водом уведеним у марту 2022. године створен је хаос у свакодневном животу становника. Многи криве администрацију Раџапаксе за кризу и сматрају да је он злоупотребио своју власт и угушио демократске институције. Оставка Раџапаксе омогућава да почне избор новог председника, али ни премијер Ранил Викремесинџе, који је именован за вршиоца дужности председника, није популаран у Шри Ланки и многи демонстранти траже да и он оде са власти.

Протести Шри Ланка
Протести Шри Ланка

– У децембру 2023. године, полиција Шри Ланке саопштила је да је ухапсила скоро 15.000 људи током једнонедељне акције против трговаца дрогом широм земље. Кажу да је операција довела до заплене скоро 440 килограма разних врста наркотика, између осталог и хероина. Активисти за људска права рекли су да су рације биле незаконите јер су спроведене без налога за претрес. Портпарол полиције рекао је  да нису увек потребни налози за овакве акције када се трага за дрогом. Званичници кажу да је током операције ухапшено укупно 13.666 осумњичених, а да је 1.097 зависника послато у војни рехабилитациони центар.

Земља се налази на раскрсници између прошлости и будућности, између рата и мира, између развоја и задуживања.

Туристичка понуда

Шри Ланка има осам објеката светске баштине УНЕСКО-а, који сведоче о дугој историји и величанственим цивилизацијама овог острва. Ту су древни градови Анурадхапура и Полоннарува, храм Зуба Буде у Кандију, камена форталеца Сигирија, пештере Дамбула и многи други.

Туристичка мапа Шри Ланка
Туристичка мапа Шри Ланка

Шри Ланка је такође позната по својим прелепим плажама, које су идеалне за одмор, сурфовање и роноње. На југу острва се налазе Негомбо, Бентота, Хикадува, Унаватуна и Тангале које нуде различите опције смештаја и забаве. На источној обали су Аругам Беј, Тринкомали и Пасикуда, које су мирније и аутентичније. На западној обали је Калпитија, која је популарна за китско сурфовање и посматрање китова и делфина.

Земља чаја

Чај је један од најпознатијих и највреднијих производа Шри Ланке, који се извози у свет већ више од 150 година. Чај је донео Шри Ланци славу, богатство и културно наслеђе, али и привукао милионе туриста који желе да виде лепоту овог острва. Шри Ланка има више од 200.000 хектара засада чаја, који се простиру по разноликим регионима, од низина до висоравни. Сваки регион производи својствену врсту чаја, која има различит укус, арому и боју. Неки од најпознатијих региона за производњу чаја су Нувара Елија, Ела, Канди, Хатон, Дикоја и Педро.

Плантаже чаја
Плантаже чаја

Туризам на чајним плантажама је једна од најпопуларнијих активности за посетиоце Шри Ланке. Туристи могу да уживају у живописним пејзажима зелених брда и долина, обавијених маглом и освежених водопадима. Такође могу да посете фабрике чаја, где могу да сазнају о процесу производње чаја, од бербе до паковања. Наравно, немогуће је отићи с плантаже чаја а да се не проба свеж и ароматичан чај, који се служи у аутентичном стилу. Туристи такође могу да упознају локалне познаваоце чаја и обичаја, који раде напорно и вешто, али имају приjатан осмех и топло гостопримство.

Чаj и туризам су две главне гране привреде Шри Ланке, коjе доприносе значajном делу бруто производa земљe. Производњa чajа запошљava око милион људи, док туризам генерише око 10% БДП-a. Обе индустриjе имajу велики потенциjaл за раст и развоj.

View this post on Instagram

 

A post shared by Sri Lanka (@srilanka)

Шри Ланка има и прекрасне планине, шуме и водопаде, који чине дом за многобројне врсте животиња и биљака. У централном делу острва су Нувара Елија, Ела и Хортон Плејнс где можете уживати у хладнијој клими, чајним плантажама и пешачким стазама. У националним парковима Јала, Удавалаве, Вилпатту и Минерија можете видети слонове, лавове, лептире и друге дивне животиње.

Шри Ланка је земља која има велику верску разноликост и толеранцију. На острву живе будисти, хиндуси, муслимани и хришћани у складу. Међутим, треба имати на уму да је Шри Ланка преживела дугогодишњи грађански рат између сингалеске владавинске већине и тамилске побуњеничке мањине, који је завршен 2009. године. Због тога, треба поштовати осетљивост и трагедију коју су претрпели многи становници. Такође, треба избегавати било какве политичке расправе или коментаре који би могли бити провокативни или увредљиви.

Шри Ланка је земља која има много тога да понуди сваком посетиоцу, од културе и природе до гастрономије и гостопримства. Ако планирате да посетите ово острво, треба да се информишете о визним режимима, здравственим препорукама и безбедносној ситуацији. Такође, треба да се прилагодите локалним обичајима и правилима, као што су одевање скромно у религиозним местима, не фотографисање војних објеката и не храњење животиња. Ако то урадите, можете очекивати једно незаборавно путовање.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.