Почетна » Култура » Тајне новогодишњег концерта Бечке филхармоније

Један од најбољих оркестара на свету

Тајне новогодишњег концерта Бечке филхармоније

Златна сала Музикферајна сваког 1. јануара, још од 1939. године испуњена је звуцима Бечке филхармоније. Традиционални новогодишњи концерт преноси Аустријска радио – телевизија у више од 90 земља широм света, па у њему уживају милиони људи.

По други пут у својој каријери, Бечком филхармонијом на новогодишњем концерту, руководио је Кристијан Тилеман, диригент са којим овај реномирани оркестар активно сарађује од 2000. године.

На програму су била дела музичке династије Штраус, као и композиције Хелмесбергера, Цирера, Брукнера и Лумбијеа.

Први новогодишњи концерт

Бечки новогодишњи концерт један је од најспектакуларнијих музичких догађаја године. Настао је у време најмрачнијег раздобља у аустријској историји. Усред диктатуре и рата, филхармонија је 31. децембра 1939. приход од ванредног концерта посвећеног династији Штраус, под вођством Клеменса Крауса наменила националсоцијалистичкој донаторској акцији, а сви музичари јеврејског порекла избачени су из оркестра. Након рата, филхармонија је наставила са радом, али под диригентском палицом Јозефа Крипса, јер је Краусу дата двогодишња забрана наступања од стране савезника. Међутим, Краус се вратио на позицију диригента на којој је остао све до своје смрти 1954. године.

Новогодишњи концерт посвећен је пре свега делима композитора из породице Штраус, чија је изведба узела маха тек након 1921. године, приликом откривања споменика Јохану Штраусу млађем. Расла је током 1925. на стогодишњицу композиторовог рођења, а достигла свој врхунац под вођством Клеменса Крауса који је између 1929. и 1933. године концерте посвећивао музици Штрауса.

Foto: Wiener Philharmoniker
Златна сала се украшава цвећем

Музика Јохана Штрауса старијег и његових синова Јохана II, Јозефа и Едварда чини програм концерта од 14 до 20 композиција, али се изводе и композиције других аустријских композитора – Вагнера, Вердија, Чајковског..

Златна сала се традиционално украшава раскошним цветним аранжманима. Прима нешто више од 1700 гледалаца, а заинтересованих је много више, па је за новогодишњи концерт Бечке филхармоније готово немогуће купити карту. Заинтересовани се пријављују годину дана унапред како би учествовали у лутрији у којој ће само срећни добитници бити у прилици да купе улазнице за концерт наредног јануара.

Иако новогодишњи концерт потиче из најмрачнијег поглавља аустријске историје, већ деценијама остварује све већу популарност захваљујући делима Штраус династије. Жеља Бечке филхармоније је да публици понуди музички ужитак, али и да својом изведбом пошаље поруку наде, пријатељства и мира широм света.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.