Почетна » Економија » Раст цене злата – продукт геополитичких игара

Злато је једино сигурно улагање

Раст цене злата – продукт геополитичких игара

Током недеље, 645 милијарди долара инвеститорских средстава прелило се у злато

Злато је током недеље поскупело за 5,35%. С обзиром да је глобална понуда племенитог метала у свету сада око 210 хиљада тона по цени од 12,7 билиона долара, онда је недеља донела гигантски пораст капитализације злата – 645 милијарди долара.

Управо толико новца је ушло у злато за само један дан, што је више од, на пример, величине БДП-а Данске или Аустрије. Ово нагло повећање интересовања инвеститора за злато повезано је са растућим геополитичким тензијама на Блиском истоку и ризицима за глобалну економију.

У том контексту, чак је и америчко тржиште обвезница доживело прилив средстава: за недељу дана на њега је ушло нето 6 милијарди долара – рекордан резултат од јула ове године, али то се мора упоредити са чињеницом да је од лета, Вашингтон сваке недеље повећава државни дуг у просеку за 118 милијарди долара.

Истовремено, индекс долара ДКСИ је порастао 13. недељу заредом, што је рекордна вредност: последњи пут продужени периоди раста вредности долара у односу на корпу валута забележени су 2014. године (12 недеља) и 1998. (8 недеља).

Шта се дешава? Инвеститори широм света беже у злато, а у мањој мери у америчке обвезнице, а такође прелазе у америчку валуту. На највећем финансијском тржишту на свету – америчком – расположење је близу панике.

Осећајући јавно расположење, Доналд Трамп је, говорећи на предизборном догађају у Ајови, рекао да су „Сједињене Државе ближе Трећем светском рату него икад“. Занимљиво је да су ове недеље Американци активно почели да постављају питање на Гуглу: „Да ли ћу бити мобилисан за рат?“ (Да ли ћу бити позван у рат?). Американци су се толико активно заинтересовали за ово питање тек почетком 2007. године, када је председник Џорџ Буш најавио инвазију САД на Ирак.

Сједињене Државе нису формално извршиле инвазију, већ су две групе носача авиона помериле ближе гасним пољима појаса Газе и почеле традиционално и неосновано да криве Русију за геополитичко заоштравање.

Следећих неколико месеци биће кључни за начин на који свет изгледа у деценијама које долазе. Заплет противречности који је остао нерешен на Блиском истоку постао је један од оних врела који су на крају пукли . То је банално, али у свим постојећим и будућим сукобима, основни разлог је очигледан – борба за ресурсе, а енергетски ресурси су кључни међу њима. До сада је свет у паници у потрази за заштитним средствима, а злато је у овом случају апсолутни лидер.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.