Почетна » Економија » Да ли је злато добра инвестиција

Да ли је злато добра инвестиција

Данас у свету влада глобална неизвесност. Цене хране, заједно са трошковима горива континуирано расту, а инфлација руши историјске рекорде. У овим околностима, сви морамо да знамо како да заштитимо свој капитал од депресијације. Данас ћемо вам рећи нешто о једном од најбољих решења, злату, наиме, како да га купите и како можете да профитирате од њега. Па хајде да почнемо!

Зашто инвестирати у злато у 2023?

Вреди почети од тога зашто се послови са златом називају инвестицијама, а не куповинама или шпекулацијама. Ствар је у томе да је злато међународна роба еквивалентна за коју је везана вредност свих светских валута и средстава. Злато никада неће депресирати, за разлику од фиат валуте. Штавише, што ће мање злата остати у унутрашњости земље, то ће више вредети. Из тог разлога, велики институционални инвеститори држе злато у свом портфељу не годинама, већ деценијама. Злато се често користи као сигурно уточиште за заштиту фондова од депресијације јер су просечне флуктуације у злату много мање него у валутама или акцијама.

Кратка историја улагања у злато?

Као што смо приметили, чисто злато је одавно прихваћено као универзална роба за коју се може заменити било која друга. У почетку су били у употреби једноставни комади злата чија је вредност зависила од њихове тежине. Касније је злато претопљено у полуге и златнике. У исто време, настала је општеприхваћена и још увек коришћена ознака тежине 31,1035 грама злата, трој унца.

Након што је златом почело да се тргује на берзама, његова курсна цена је почела нагло да расте, пошто се у свако доба сматрало примарним мерилом богатства. Први покушај да одбију злато као еквивалент су неке државе направиле средином 19. века. Завршено је колапсом привреда ових земаља, а цена злата је само успорила њен стални раст.

Најзначајнији и најпознатији покушај одустајања од злата извршиле су централне банке развијених земаља крајем КСКС века. У то време су активно распродали своје златне резерве, пребацујући новац у краткорочне финансијске пројекте. Сви се сећамо кризе из 2008. године, када су сви пројекти обезвређени, и чувеног раста злата када су спот цене порасле са 300 на 1200 долара за унцу. У 2023. злато је достигло највиши ниво од 2062,3 долара. Претпостављамо да не треба причати о томе колико су тих дана зарађивали они који су куповали овај племенити метал.

Злато, акције и инфлација?

Злато је деценијама једно од три најликвиднија средства на свету, заједно са нафтом и доларом. То је такође ненадмашна имовина сигурног уточишта за било који износ капитала.
Повраћај улагања се глобално назива односом ROI (поврат на инвестицију).
Предлажемо да упоредите повраћај улагања у злато са повраћајем улагања у залихе компаније Мајкрософт од 2018. до 2020. године.

Током овог периода, улагање у акције Мајкрософта, дало је већи повраћај улагања него куповина златних уговора. Ово није изненађујуће, пошто су акције компаније ризична имовина, а њихове флуктуације цена су много веће од стабилног злата. Међутим, за разлику од акција, које такође могу брзо пасти у вредности, котације злата имају много већу стабилност.

Још једно важно својство злата је његова способност да заштити новац од депресијације. Већа инфлација увек доводи до накнадног раста каматних стопа, што заузврат штети ризичној имовини као што су акције. То је због повећане привлачности обвезница и банкарских депозита, који су конзервативнији од акција предузећа. У овој ситуацији инвеститори увек преносе свој капитал са акција на злато, што обезбеђује раст његове цене.

gold bar on 100 dollar bills. investment

Како улагати у злато?

Савремени привредни развој и инвестиционе услуге нуде инвеститору велики број начина улагања, од куповине производа од злата до куповине мењачких уговора за злато. Дакле, хајде да детаљније погледамо сваки од њих.

Упркос развоју инвестиционих алата којима се тргује на берзи, људи углавном више воле да држе свој новац у нечему што могу да додирну и осете. То је разлог зашто су златне полуге, златници и златни накит и даље најпопуларнији начини улагања у племените метале. Ова врста улагања је погоднија за велике инвестиционе фондове или банке, јер подразумева неколико потешкоћа. На пример, главни проблем код такве инвестиције је складиштење и транспорт метала. Злато је веома тежак жути метал и ако га купите у довољној количини, морате размишљати о логистици и складиштењу, што изискује додатне трошкове. Такође, приликом куповине златних полуга плаћате обавезан порез на додату вредност, који може бити умањен ако се полуге чувају у трезору банке у којој сте купили злато. У неким земљама је ова врста улагања у злато готово национална традиција. Међутим, као и златне полуге, златни накит има много недостатака. Пре свега, мало је вероватно да ћете моћи да продате комад по цени по којој сте га купили. Када га купите, цена златарског рада је уграђена у њега, а када га продате, обично се цени само тежина комада.

Златни новчићи

Овај начин инвестирања је стекао огромну популарност последњих година. Од почетка 2023. Ковница новца Сједињених Држава је у својим месечним статистикама забележила значајан пораст продаје водећих златника. Инвестициони новчићи, за разлику од полуга, не опорезују се када се продају, што их чини најатрактивнијим начином улагања у физичко злато. Али постоје и недостаци, од којих је главна процена стања новчића када се прода. Чак и најмања огреботина може довести до губитка вредности новчића, а самим тим и до смањења профита од препродаје.

Прилично популаран начин улагања у злато, чија је суштина куповина посебног уговора у размени за разлику у цени, назива се CFD (ЦФД). Његова главна предност је у томе што можете остварити профит и од куповине и од продаје злата, а да заправо немате много злата. Колатерал за такву трансакцију је ваш новац еквивалентан његовој вредности. Уговор ће имати берзанске ознаке Gold или XAUUSD. Још једна предност ЦФД-а за злато је да имате потпуну контролу над трансакцијом. Ви сами одлучујете када ћете купити, а када сачекати или продати имовину.

Акције везане за злато и златни заједнички фондови

Поред улагања у физичко злато или уговоре којима се тргује на берзи, неки инвеститори одлучују да улажу у акције компанија повезаних са златом. Једноставно речено, улажу у акције рудара злата и прерађивачких компанија. Ово је такође прилично популаран начин рада, али има неке значајне недостатке. Иако ове компаније послују са златом, вредност њихових акција нема увек потпуну корелацију са тим. На пример, можете упоредити цену акција највећих рудара злата са ценом племенитог метала.

Ако погледамо графиконе цена акција две водеће светске компаније за ископавање злата, рудара злата Newmont Goldcorp’s и канадске Kinross Gold Corporation, као и графикон саме цене злата, акције Newmont Goldcorpa су имале 246% приноса од 2016. до ове тачке. То значи да би вам сваки долар уложен у акције ове компаније донео 2,46 долара профита. Kinross Gold би вам дала 162% повраћаја ваше инвестиције, или 1,62 долара за сваки уложени долар. У међувремену, само злато није толико порасло у том периоду, већ је додало само 56%.

Дакле, јасно је да је улагање у златне залихе такође профитабилна инвестиција. Међутим, ако је цена злата директно зависна од понуде и потражње за самим металом, онда набавна цена акција компаније узима у обзир многе додатне факторе. А ови фактори могу бити и позитивни и негативни. На пример, акције Newmont Goldcorpa су толико порасле јер је 2018. постало познато да се компанија спаја са другим гигантом, Barrick Gold. Да се ​​компанија задужила и имала смањену производњу злата, њене залихе би пале упркос порасту самог метала.

Као што смо већ споменули, злато је одувек било главно мерило богатства и просперитета. Злато се сматра једином имовином која једноставно не може да се депресира. Ако би компанија чије сте хартије од вредности купили банкротирала, њене акције би биле безвредне. То се злату не може догодити; никада неће нестати нити изгубити вредност. У ствари, што је мање минирано, то ће постати вредније.

У последње време, финансијски свет постаје све забринутији због своје зависности од америчког долара. То је једина валута која се може штампати у било којој количини. Сходно томе, што се више долара штампа, то ће вредност новца бити нижа. И ова депресијација се односи на све фиат валуте. Једина заштита од ове депресијације може доћи од робе која не може да депресира. И као што смо раније приметили, злато је савршено погодно за ову улогу.

Још једна сјајна ствар код злата је његова стабилност. У временима великих глобалних превирања, цена злата је увек била подложна само мањим флуктуацијама. Чак и сада, када влада глобална геополитичка неизвесност и цене светских валута падају, злато остаје у свом вишегодишњем распону између 1.700 и 1.800 долара по унци. Злато се врло често помиње као заштитно средство јер не постоји друго средство са толиком ликвидношћу које је подложно тако мањим флуктуацијама. То је разлог зашто инвеститори широм света радије чекају „буру“ на тржишту куповином злата.

Gold bars on US dollar banknote money, finance trading investment business currency concept.

Још у најранијим уџбеницима економије, диверсификација је била међу главним правилима разборитог инвеститора. Једноставно речено, диверзификација значи да не стављате сва јаја у једну корпу. У смислу берзе, не би требало да стављате сав свој новац у један инвестициони инструмент. Много је логичније распоређивати средства између неколико неповезаних средстава. Идеалан диверсификовани инвестициони портфолио за инвеститора треба да се састоји од разних средстава. Злато је један од најбољих диверзификатора јер има историјску негативну корелацију са акцијама: врло често, када акције падају, злато, напротив, расте.

Главна карактеристика идеалног инвестиционог средства је могућност да се брзо прода или купи, односно ликвидност. Злато је једна од три најликвиднија средства на свету. Сходно томе, трговина златом је много сигурнија него са некретнинама или другом материјалном имовином. Можете продати и купити злато на берзи за неколико секунди.

Још једно својство злата је његова способност заштите од финансијских ризика. Ако сте инвеститор, ваш главни страх је могућа криза и крах берзе. Обратите пажњу на златни графикон: у временима свих глобалних криза, увек је растао. Сходно томе, поседовање злата ће помоћи да се делимично покрију губици у случају оштрог колапса.

Глобална потражња

Злато је свима потребно. Већина нација у свету стално повећава своје златне резерве јер снага и одрживост њихових економија зависе од њихове величине. Злато је такође цењено због својих својстава, на пример, издржљиво је и није подложно корозији. Злато је увек тражено од стране индустрије накита, која ће га трошити без обзира на његову вредност.

Савремени свет је увек у журби, а време је кључни фактор који одређује исплативост инвестиција. Ако говоримо о злату, његова стабилност се може сматрати и плусом и минусом улагања. Због ограничених флуктуација, улагање у злато може почети да се исплаћује тек након неколико година, па чак и деценија.

Изнад смо већ упоредили приносе улагања у злато и акције, а како време показује, злато врло често губи у кратком року. Улагање у злато се назива стратешко улагање јер краткорочни приноси злата могу бити знатно нижи од оних других средстава којима се тргује на берзи.
Флуктуације злата је прилично тешко предвидети. То је зато што је имовина веома популарна и у различитим временима, цитати могу реаговати на различите фундаменталне догађаје. Много је лакше са акцијама и валутама. Постоји глобални макроекономски индикатор, на основу којег се могу изводити закључци. Злато нема такве индикаторе, и никад се не зна која ће централна банка хтети да купи велику количину метала, мењајући котације.Данашње финансијско тржиште, поред улагања у жуто злато, може понудити низ профитабилних алтернатива.

Поред злата, племенити метали који су веома вредни у свету су сребро, платина, паладијум, бакар, родијум и други. Иако улагање у ове метале није толико популарно, њихов повраћај улагања често достиже огромну вредност. На пример, сви знамо тако редак метал као што је паладијум, који се широко користи у аутомобилској индустрији и микроелектроници. Али мало људи зна да је у четири године од 2016. до 2020. његова вредност порасла са 700 на 2.800 долара по унци, доносећи инвеститорима принос од 300%.

Да ли је добро или лоше време за улагање у злато управо сада?

Разговарали смо о начинима улагања у злато, а сада је време да разговарамо о томе када га купити.
Ако погледамо глобални графикон од 2000. године па до данас, имајмо на уму да кључни принцип техничке анализе каже да је историја циклична и да се сви догађаји у историји морају понављати. Злато је једно од најподложнијих овом закону, а циклуси се мењају отприлике сваких 10 година. Ако погледамо уназад 10 година, примећујемо циклус бочне динамике, веома сличан оном који се сада развија. Након тога, циклус се завршио, а злато је појефтинило. То је разлог зашто куповина злата сада да би се продало по вишој цени за неколико година не би била добра идеја. Ово се односи на дугорочна улагања.

Припремила редакција Компас инфо

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.