Почетна » Геоаналитика » Le Monde: Запад узмиче

Le Monde: Запад узмиче

ЗАПАД се повлачи са политичких и војних фронтова због неуспеха у Украјини, оценио је француски дневни лист Le Monde.Његова колумнисткиња Силви Кауфман на ту тему је написала:

„Повлачење француских трупа из Нигера две године након повлачења Американаца из Авганистана указује на узмицање Запада, које није само војне, већ и политичке и дипломатске природе. Штавише, сукоб у Украјини је део тог повлачења и само додатно погоршава његове последице“.

Додала да једно бекство Запада прате скривене припреме за друго.Запад је, наглашава Le Monde, принуђен на уступке по многим питањима због одбацивања његове политике од стране Глобалног Југа. Сукоб у Украјини додатно је погоршао тај тренд.

Француски председник Емануел Макрон објавио је да ће трупе његове напустити Нигер до краја 2023-ће године.

Лукаво је објаснио да Париз тобоже прекида војну сарадњу са новим властима Нигера зато што „не желе више да се боре против тероризма“.Истина је много простија: неоколонијални Французи напросто беже из Нигера јер су нове власти те земље показале Макрону и Паризу „црвени картон“ и протерале француског амбасадора.Саопштиле су им: доста је било!

Нема више!

sveosrpskoj.com

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.