Почетна » Геоаналитика » Да ли је Иран подржао план Хамаса за напад на Израел?

Питања о учешћу старог израелског непријатеља Ирана

Да ли је Иран подржао план Хамаса за напад на Израел?

Питања о учешћу старог израелског непријатеља Ирана већ су почела да се постављају после смртоносног напада Хамаса на израелска насеља око Појаса Газе. Извештај из дневника Вол стрит журнал наводи неименоване чланове Хамаса и либанског герилског покрета Хезболах који тврде да је Иран дао зелено светло за напад пре недељу дана. Али виши званичник одбране из Вашингтона касније је изјавио да САД „у овом тренутку не поседују информације“ које би поткрепиле конкретне оптужбе поводом улоге Ирана у тим нападима. Ипак, улози у вези са истинитошћу ове тврдње веома су високи.

Ако би се испоставило да је Иран заиста стајао иза напада, то би могло да прошири сукоб у регионалну конфронтацију. Иако су ирански лидери славили и хвалили нападе, били су веома брзи у негирању било каквог учешћа. „Оптужбе у вези са улогом Ирана засноване су на политичким разлозима“, саопштило је иранско Министарство спољних послова. Иран није интервенисао „у процесу доношења одлука других земаља“, изјавио је портпарол. Али ништа од овога не значи да Иран није био умешан.

САД су саопштиле да „још нису“ виделе доказе да Иран стоји иза напада.

Међутим, државни секретар Ентони Блинкен истакао је да „у сваком случају постоји дуги историјат односа“. Техеран је годинама један од главних спонзора Хамаса, пружајући му финансијску подршку и обезбеђујући огромне количине оружја, укључујући ракете. Израел је провео године и године у покушајима да прекине путеве снабдевања до Газе, који укључују Судан, Јемен, бродове у Црвеном мору и бедуинске кријумчаре на Синајском полуострвом којим влада безакоње. Као један од Израелових неумољивијих душмана, Иран очигледно има интереса да види како јеврејску државу у проблемима.

„Рекао бих да није претерано претпоставити да је Иран уплетен“, каже за ББЦ Хаим Томер, бивши виши припадник израелске спољне обавештајне службе Мосад. „Ово је реакција Ирана на најаве да ће доћи до мировног споразума између Израела и Саудијске Арабије.“ Али Томер каже да је за њега сугестија да је Иран заправо наредио суботњи напад „помало натегнута.“„Јесте, истина је да је Иран највећи опскрбљивач Хамаса опремом“, каже он, „и да их обучава у Сирији и чак, наводно, у Ирану.“

Израел је, каже он, последњих месеци пратио кретања званичника Хамаса.

„Видели смо људе као што је Салех Ал Арури (шеф војног крила организације) и друге лидера Хамаса како лете између Либана и Ирана, одржавају састанке, па и са Врховним вођом ајатолахом Хамнејем лично.“ Али овај „интимни однос“ није довољан, каже Томер, да се објасни темпирање напада. „Хамас је изричито оријентисан на унутрашњи сукоб у Израелу“, каже он. „Иран одржава и подржава сваки логистички и војни аспект, али мислим да је одлука била најмање 75 одсто независна одлука Хамасовог вођства.“

Раз Зимт, ирански експерт са Универзитета у Тел Авиву, слаже се с тим.

„Ово је палестинска прича“, објавио је он данас на друштвеним мрежама.

Према Вол стрит журналу, Иран је дао зелено светло за нападе на састанку у Бејруту прошлог понедељка. Неименовани извори из Хамаса и Хезболаха рекли су за лист да су официри из иранске Исламске револуционарне гарде сарађивали са Хамасом од августа на састављању сложене суботње ваздушне, копнене и поморске операције. Снимци напада Хамаса указују на ниво софистицираности који далеко надилазе пређашње углавном грубе покушаје организације да пробију израелску безбедносну ограду која окружује Појас Газе.

Симултана употреба ракета, дронова, возила и моторних „змајева“ сугерише да су планери операције проучавали друге скорашње примере хибридног ратовања, међу којима је можда и онај у Украјини. Али одлуку да нападне, каже Раз, донео је „Хамас, на основу властитих интереса, проистеклих из палестинске реалности.“

„Да ли је Хамас користио помоћ Ирана? Дефинитивно јесте.

„Да ли је Иран имао интересе у овој акцији? Да. „Да ли је Хамасу потребна дозвола Ирана да би деловао? Не.“

Хамас ствара елитне јединице већ неколико година, каже Хаим Томер, бивши припадник Мосада.

„Али и даље им је овај пут учинак био изнад некадашњег нивоа“, каже он.

Израелски званичници сада прате и север и југ док покушавају да схвате шта ће се даље дешавати и да ли би учешће Ирана могло постати отвореније. Либански савезник Ирана Хезболах већ је лансирао два напада мањег обима на Голанску висораван која се налази под окупацијом Израела. Израелска војска каже да је користила хеликоптере да би гађала мете унутар Либана.

„Хамасова операција је догађај који мења реалност на Блиском истоку и који би могао да наведе Иран да се пребаци из фазе непрестане подршке и координације на директније учешће, нарочито ако реакција Израела представља значајну претњу по Хамас“, каже Раз.

Извор: ББЦ

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.