Почетна » Спорт » Новац из Дубаија важнији од истинских навијача

Статус вечитих упитан од наредне године у Евролиги

Новац из Дубаија важнији од истинских навијача

Генерални директор Евролиге Паулиус Мотејунас демантовао је могућност да у скорој будућности Партизан и Црвена звезда добију вишегодишње лиценце.

Мотејунас је дао велики интервју за литвански кошаркашки портал „BasketNews“, у ком је између осталог говорио о шансама Партизана и Црвене звезде да обезбеде дугорочно место у Евролиги и критеријумима за пласман у такмичење.

„Морамо да се фокусирамо на два различита аспекта. Један су тренутни клубови који играју, њихови навијачи и такмичење у које се придружују, али други део је да морамо да имамо одрживе клубове. Морамо сви заједно да дођемо до места где улазимо и развијамо тржиште“, рекао је Мотејунас о стандардима које КК Партизан и Црвена звезда морају да испуне да би остали у Евролиги са потенцијалним дугорочним или најмање трогодишњим вајлд кардом.

„Ово је најтежи део кад си генерални директор Евролиге. Немогуће је све усрећити. Немогуће је доћи до свих најбољих места где се игра кошарка. А Београд је једно од најбољих места, очигледно. Али, морамо да имамо бројке иза себе. И погледајте све остале клубове и тржишта која расту“, додао је он. Осврнуо се и на ствари које су клучне за потенцијалне лиценце.

„Тешко је рећи шта испуњава све оквире због којих стигнете тамо. Али прво, на чему радимо? Која је визија? До којег места стижемо? Мора да буде одрживо, дугорочно, нешто што развија тржиште и целу лигу, а не само један регион“, додао је Мотејунас.

Мотејунас је истакао да Партизан и Црвена звезда активно предузимају кораке како би стекли поверење и признање, што им иде у прилог.

Foto: Espreso.rs

Конкуренција је све већа

„Конкуренција и ниво тимова које имају је много већи. Много боље познају правила лиге јер није прва година, и поштују правила. Дефинитивно напредују. Али и остали клубови су такође“, про коментарисао је Мотејунас.

Литванац је истакао и да су и Виртус и Монако напредовали.

„Погледајте Виртус, који такође има сјајне навијаче и резултате. Гледајте Монако. Имају одличне спортске резултате. Има много тимова за које бих рекао да заслужују да буду у лиги. Не можемо никоме да затворимо врата. То је тежак део. Не можете имати свакога. Не можете свакога усрећити, али морамо да видимо које критеријуме стварамо да бисмо свима оставили отворена врата“, закључио је Мотејунас.

Foto: BasketNews.com / Paulius Motiejunas

Историјски договор Евролиге и Дубаија

Најјаче европско такмичење „Евролига“, у наредним годинама кренуће прoфитабилнијим курсом заваљујући финансијској ињекцији Дубаија.

Прeма наводима шпанског Ел Мундо Депортива, Уједињени Арапски Емирати ће за шест сезона инвестирати у Евролигу 150.000.000 евра, почевши од такмичарске 2024/2025.

Прeма договору, сваки клуб са „А“ лиценцом ће од тог периода моћи да рачуна на гарантованих милион евра по сезони, за тих шест година колико ће споразум бити на снази.

Заузврат, Дубаи ће од Евролиге добити једно сигурно место за свог учесника.

Дакле, супротно ономе што су недавно тврдили највиши званичници Евролиге, Дубаи ће (вероватно) имати тим у највишем европском такмичењу већ следеће сезоне 2024-25.

То је идеја о којој се највише расправљало између људи из пројекта кошарке Дубаија и преговарачког тима Евролиге, који су чинили представници Панатинаикоса, Бајерна, Барселоне и Фенербахчеа.

Коначно одобрење за овај споразум десиће се на састанку 13 клубова акционара Евролиге заказаном за наредни месец. У среду је извршни директор Евролиге Паулиус Мотиејунас све то најавио и отворио врата за скори улазак Дубаија, нешто што је одбацивао пре само неколико месеци.

„Шанса да тим из Дубаија уђе већ следеће сезоне износи педесет посто“, каже литвански руководилац у интервјуу за „Basketnews“.

Економски споразум је одобрен на последњем састанку крајем новембра 2023, уз само један глас против (онај Макабијев). Од тада је прича узнапредовала и ближи се реализацији. Преостало је још неколико детаља да се дефинишу и да се гарантује правна сигурност пројекта.

Главна предност Дубаија је економска, јер нуди допринос од 150 милиона евра у наредних шест година, што би био значајан подстицај за буџет Евролиге и њених 13 власничких клубова (Барселона, Реал Мадрид, Басконија, Олимпијакос, Панатинаикос, Анадолу Ефес, Фенербахче, Макаби Тел Авив, Жалгирис, Армани Милано, ЦСКА Москва, Бајерн Минхен и АСВЕЛ Вилербан).

Споразум са Дубаијем предвиђа да сваки од ових 13 клубова добије милион евра сваке сезоне у наредних шест година.

Foto: Eurohoops / Dubai Coca Cola Arena

Европска кошарка губи своју аутентичност

Очито је да су се све спортске организације и клубови више фокусирали на привлачење спонзора и ТВ права, него на пружање ужитка и задовољства навијачима и фановима ове прелепе игре међу обручима.

Овом финансијском ињекцијом и учешћем клубa из Дубаија, европска кошарка губи своју аутентичност, јер кошарка никад није била популарна на тим просторима, а узевши у обзир да је база фанова на тим просторима минимална, долазимо до закључка да је једина ствар која је постала важна у спорту, нажалост, само и једино профит.

Извор: B92

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.