Почетна » Друштво » Мета забрањује садржај који има везе са самоубиством

Скоро половина садржаја на мрежама велича самоубиство

Мета забрањује садржај који има везе са самоубиством

Мета је саопштила у уторак да ће почети да сакрива неприкладан садржај који се пласира тинејџерима на Инстаграму и Фејсбуку, стављајући акценат на садржај о самоубилачким покушајима, самоповређивању и поремећајима у исхрани.

Ова друштвена мрежа са седиштем у Менло Парку (Калифорнија), навела је у блог посту да, иако већ има циљ да тинејџерима не препоручује такав „неприкладан“ материјал, сада га неће приказивати ни у њиховим обавештењима, чак и ако га дели налог који прате.

„Желимо да тинејџери имају безбедна и прикладна искуства на нашим апликацијама“, саопштила је Мета.

Строга правила за тинејџере

Тинејџери ће, под условом да нису лагали о свом узрасту приликом пријављивања на Инстаграм или Фејсбук, видети да су им налози постављени на најрестриктивније поставке на платформама, и биће им онемогућено претраживање израза који би могли бити штетни.

„Узмимо као пример некога ко објављује о својој тренутној борби са мислима о самоповређивању. Ово је важна прича и може помоћи у дестигматизацији ових проблема, али је комплексна тема и можда није погодна за све младе људе“, изјавила је Мета. „Сада ћемо почети да уклањамо овакав тип садржаја из искустава тинејџера на Инстаграму и Фејсбуку, као и друге врсте неприкладног садржаја.“

Foto: Techdirt.

Критичари сматрају да овакве мере нису довољне

Објава компаније Мета долази док се компанија суочава с тужбама из десетина америчких држава које је оптужују да штети младима и доприноси менталној кризи младих, с’ обзиром да је свесно и намерно дизајнирала функције на Инстаграму и Фејсбуку које заводе децу на своје платформе.

Критичари тврде да потези које је Мета направила нису довољни.

„Данашње саопштење компаније Мета је још један очајан покушај избегавања регулације и невероватан ударац родитељима који су изгубили своју децу због штетног садржаја на Инстаграму“, рекао је Џош Голин, извршни директор организације за заступање деце на интернету „Ферплеј“.

„Ако компанија може да сакрије садржај који промовише самоубилачке и поремећаје у исхрани, зашто су чекали до 2024. године да најаве ове промене?“

Платформе ће делити садржај у вези са менталним здрављем

Уместо тога, платформе ће делити ресурсе из добротворних организација за ментално здравље када неко објави пост на мрежама о својој борби са суицидним мислима или поремећајима у исхрани. Тинејџери ће аутоматски бити стављени у најрестриктивнију поставку контроле садржаја на Инстаграму и Фејсбуку, што им отежава да наиђу на осетљив садржај.

Мета ће ове мере објавити на Фејсбуку и Инстаграму у наредним месецима. Мере су добродошле, али не иду довољно далеко, каже саветник добротворне организације основане у знак сећања на британску тинејџерку која је умрла од самоповређивања након што је конзумирала штетни садржај на Инстаграму. Моли Расел, 14-годишња девојчица из Хароуа, (северозападни Лондон), пронађена је мртва у својој спаваћој соби у новембру 2017. након што је на интернету погледала 138 видео снимака везаних за самоубиство и депресију. У значајној пресуди у истрази 2022. године, мртвозорник је закључио да она није умрла од самоубиства, већ од „чина самоповређивања док је патила од депресије и негативних ефеката онлајн садржаја“.

Foto: BBC.com / Molly Russell

Енди Бароуз, саветник Фондације Моли Роуз (настала у знак сећања на Моли Расел), рекао је да су тинејџери и даље „бомбардовани садржајем на Инстаграму који промовише самоубиство и самоповређивање и екстензивно упућује на самоубиство и депресију“. „Иако су промене политике Мете добродошле, велика већина штетног садржаја који је тренутно доступан на Инстаграму није покривен овом најавом, а платформа ће наставити да препоручује значајне количине опасног материјала деци“, рекао је он.

Бароуз је додао: Нажалост, ово изгледа као још један мали корак у случају када је хитно потребан огроман скок.“

Истраживање које је спровела добротворна организација показало је да је на Инстаграму скоро половина најактивнијих објава под познатим хештеговима о самоубиству и самоповређивању прошлог новембра садржала је материјал који велича самоубиство и самоповређивање, упућивао на суицидалне мисли или на други начин садржавао теме са акцентом на безнађе или депресију.

Извор: ABC news, news.sky.com

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.