Почетна » Геоаналитика » Да ли је генерал Сулејмани спречио стварање „другог Израела“?

Архитекта иранског интереса на Блиском Истоку

Да ли је генерал Сулејмани спречио стварање „другог Израела“?

Колона возила под ротацијом кретала се путем недалеко од аеродрома у Багдаду. Звук сирена за тренутак се помешао са мотором дрона „раптор“ који се изненада појавио изнад колоне возила са чијих су кровова треперили блинкери, одајући важност личности које су се налазиле у њима. У следећем тренутку оба звука надјачао је трећи – звук експлозије. Ватра и дим подигли су се према небу након што су смртоносне летелице погодиле свој циљ на земљи. Колона се више није кретала.

Неколико минута касније, одјекнула је вест – генерал је мртав. Командант елитних јединица иранске Револуционарне гарде Касем Сулејмани идентификован је по бурми, остатак тела био је разнет.

Американци су убили другог најмоћнијег човека у Ирану. Изнад њега је био само ајатолах.

Четири године касније, град Керман, колона од неколико хиљада људи кретала се према локалном гробљу како би одали почаст убијеном генералу Касему Сулејманију. И поново експлозије.

Неколико детонација касније, на улицама града настао је хаос, а десетине људи лежало је мртво, на стотине рањених добијало је помоћ, а терористички напад у Ирану био је главна вест на светским медијима. Генерал Сулејмани поново у центру пажње као да већ одавно није био мртав.

Председник Ирана Ебрахим Раиси истакао је да се узрок терористичких напада у његовој земљи може пронаћи у односу циониста према генералу Касему Сулејманију који је, како је навео, угрозио планове за стварање „другог Израела“.Иако је одговорност за напад у Ирану преузела исламска фундаментална организација Исламска држава, Раиси њу назива „другим Израелом“.

Раиси у свом говору, на сахрани жртава терористичког напада, поново враћа у прошлост и сугерише да су планови успоставе Исламске државе на простору Сирије и Ирака заправо били део ширег пројекта диктираног спољним факторима.

Напомињући да је израелски режим успостављен са наводним циљем одбране Јевреја и злоупотребом имена Јевреја, Раиси је рекао: „Непријатељ је желео да марионетска група Исламска држава влада у Ираку и Сирији под именом Исламски калифат.“

То је, објасниће даље Раиси, спречио управо генерал Сулејмани. И не само то, Раиси наводи да се заоставштина легендарног генерала види у рушевинама Газе коју сада брани „фронт отпора“.

Foto: Oslobođenje / General Kasem Sulejmani

Исламска држава

Успостављање калифата на великом простору који је обухватао део територије Сирије и Ирака, заправо би пресекао војно-логистички правац који контролише Техеран, а који се простире од Ирана, па све до Израела.

Управо се подсећањем Раисија на покушај стварања Исламске државе може видети како се током рата у Сирији на истом простору сукобило неколико потпуно различитих интереса чак и оних страна које су формално савезници.

Американцима заиста јесте одговарало док је Исламска држава ратовала против сиријске војске и званичне власти у Дамаску предвођене председником Сирије Башаром Ал Асадом. Исламска држава успела је да заузме велики део територије Сирије која је касније ослобађана тешким и крвавим борбама, а по многима је пресудан тренутак рата био позив који је влада у Дамаску упутила Москви и тренутак када је Русија одлучила да интервенише.

Но, Руси су свакако имали и мотив више, будући да су њихове војне базе опстале у Сирији и након распада Совјетског Савеза, а као озбиљна сила нису могли да дозволе губитак стратешки важног положаја који излази на Средоземно море одакле је могуће надгледати ситуацију на читавом Блиском истоку.

Истовремено, Исламска држава пореметила је планове Американаца у Ираку, па су подржали борбу владе у Багдаду против терориста. Прича је још замршенија ако је веровати да су се Исламској држави придружили некадашњи борци формација лојалних Садаму Хусеину и из освете кренули у рат против власти која је успостављена под патронатом Вашингтона.

САД су, такође, вешто искористиле овај тренутак како би под плаштом борбе против тероризма оправдали своје војно присуство у Ираку. Поред тога, монструма је ваљало обуздати, ко год да га је створио, а Исламска држава са толиким људством, наоружањем и контролисаном територијом свакако није никла из песка.

У оквиру борбе против Исламске државе, америчка војска дала је помоћ сиријским Курдима на северу и североистоку земље, а потом утврдила своје положаје и на том простору, а распоред база волшебно се поклопио са нафтним пољима Сирије.

Foto: 6ABC

Генерал Сулејмани

Председник Ирана Ебрахим Раиси каже да је генерал Касем Сулејмани заслужан за безбедност читаве западне Азије, односно простора који ми називамо Блиски исток.

„Касем Сулејмани и регионалне војне силе онеспособиле су план САД за стварање другог Израела у региону. Због тога, ционистички режим мрзи име, пут и поштоваоце генерала Сулејманија. Он је пружио кључну подршку отпору Исламској држави у региону и оставио Израел у окружењу моћних сила које спречавају његову даљу експанзију – каже Раиси.“

Ирански председник овде повлачи паралеле између Израела и Исламске државе, али додаје да се све одвијало под патронатом САД, односно политичара из редова обе доминанте политичке партије демократа и републиканаца. Раиси се у својим тврдњама позива на бившег америчког председника Доналда Трампа.

У августу 2016. године Доналд Трамп, тада републикански председнички кандидат, говорио је да Исламска држава одаје почаст тадашњем америчком председнику Бараку Обами јер је он њихов оснивач. Обама и „покварена“ Хилари Клинтон која је била суоснивач Исламске државе. Повлачење америчких трупа из Ирака оставило је празнину коју је требало да попуни Исламска држава – цитирао је Раиси речи Трампа.

Раиси је потом подсетио и на признање кандидата за председника САД из редова демократа Роберта Кенедија Млађег.

Такође у марту 2023. године Роберт Кенеди Млађи признао је да су САД створиле Исламску државу, окривљујући Вашингтон за злочине које је починила терористичка група и прилив милиона избеглица у Европу. Створили смо Исламску државу. Отерали смо два милиона избеглица у Европу и дестабилизовали демократију за једну генерацију у Европи – цитирао је Раиси речи Кенедија Млађег. Реиси додаје да су САД извршиле инвазију на Ирак 2003. године под лажним изговором да та земља поседује оружје за масовно уништење.

Инвазија је означила почетак америчке ратне кампање у Ираку и ширем региону западне Азије. Неколико година касније, Америка је извршила инвазију на Сирију са изговором да се бори против терориста – каже он.
Ирак је прогласио победу над терористичком Исламском државом у децембру 2017. након трогодишње војне кампање у којој су једну од главних улога имали војни саветници из Ирана, међу којима наравно и генерал Сулејмани.

Ипак, остаци Исламске државе настављају да изводе спорадичне нападе широм Ирака и Сирије, док су последњих година све активнији у Авганистану, посебно након повлачења снага САД из ратом разорене земље.

Председник Ирана Ебрахим Раиси је упозорио да ће иранске оружане снаге узвратити за недавне терористичке нападе у граду Керман у одговарајуће време и на одговарајућем месту.

Foto: Reuters / Predsednik Irana Ibrahim Raisi

Израел

Осврћући се на израелску агресију на Газу која је почела пре више од три месеца, ирански председник је рекао да Израел није успео да победи палестински отпор упркос ограниченим војним капацитетима, додајући да је режим у Тел Авиву „очајан“ и да се зато „убијају невина деца“.

Палестина је прави победник, а ционистички режим је поражен на терену – рекао је ирански председник.

Раиси је такође нагласио да је захваљујући напорима генерала Касема Сулејманија успостављена осовина отпора која ратује против Израела.

Иако се Хезболах, Хамас и други покрети отпора морају похвалити, улога коју је генерал Сулејмани имао у овим достигнућима је огромна. Крај „Олуја Ал-Акса“ је крај ционистичког режима – поручио је Раиси.

Foto: Hronograf.net / Muslimani klanjaju ispred džamije Al-Aksa

Трамп

Да иронија буде већа, Доналд Трамп којег је Раиси цитирао је по доласку на власт, напустио нуклеарни споразум са Ираном који је Обама раније постигао и показао још већу нетрпељивост према Техерану.

И не само то, Доналд Трамп је лично издао наређење да се убије генерал Сулејмани.

Трампова администрација наводно је имала сазнања да је „Aл-Кудс јединица“којом је командовао генерал Сулејмани главни ирански механизам за подстицање и подржавање терористичких група на Блиском истоку, укључујући либански Хезболах и палестински Исламски џихад – финансирањем, обучавањем, наоружањем. Поред тога, званичници САД су кривили Сулејманија за серију напада на њихове јединице стациониране у Ираку, наводећи да има америчке крви на својим рукама.

Даљу наклоност Трампа као америчког председника Израелу није потребно посебно напомињати, од лобирања да се Јерусалим призна као престоница ове државе до покушаја да се успоставе контакти између најмоћнијих арапских земаља и израелске владе чиме би се успоставио нови поредак на Блиском истоку, а ситуација ставила под контролу.

Foto: The Washington Institute / Al-Quds jedinica

Иран

У обзир треба узети и унутрашњу политичку ситуацију у Ирану.

Претходни председник те земље Хасан Рухани био је нешто либералнијих схватања него данас Раиси. Могло би се чак и рећи да одређеним структурама у Ирану одговара заоштравање односа са САД и Раиси припада управо таквој групацији политичких снага.

Генерал Сулејмани је био сива еминенција Ирана. Архитекта иранског интереса на Блиском истоку и један од највећих стратега борбе против Исламске државе који је, како кажу, пружао помоћ и Асаду у Сирији и влади у Багдаду током одсудних битака против фундаменталиста. Имао је огромну моћ која је чинила да га многи воле, али многи и мрзе док су се око његовог имена плели бројни митови.

Можда је приписивање развоја данашњих догађаја његовом деловању још само један од њих.

Извор: Политика

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.