Почетна » Наука » Научници открили генетски узрок појаве карцинома

Научници открили генетски узрок појаве карцинома

Научници су открили делове екстрахромозомалне ДНК (ехДНК), који се према њиховим речима понашају као „Бондови негативци”, односно скривено потпомажу развој рака у организму, а ово откриће би могло да представља прекретницу у лечењу најагресивнијих тумора.

Према речима генетичара са Стенфордског универзитета Хауарда Чанга, делови екстрахромозомалне ДНК се на неки начин одвајају од хромозома човека и почињу да се понашају као гени који изазивају рак, преноси Гардијан. Понашају се „као негативци у филмовима о Џејмсу Бонду”, каже Чанг.

„На почетку у филму видите разне експлозије, убиства и катастрофе и не знате зашто се дешавају или ко је одговоран за то. Након тога се коначно сретнете са злотвором који стоји иза свега”, сликовито је објаснио Чанг, преноси Танјуг.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели National Academy of Sciences (@thenasciences)

Научници су уочили низ чудних, неочекиваних појава, као што су тумори који се шире неочекиваном брзином или канцери који постају отпорни на лекове који су раније били ефикасни.

„Коначно смо открили шта стоји иза тога: ехДНК”, закључио је Чанг.

Ово откриће може да буде велика прекретница у лечењу злоћудних тумора.

„Верујемо да су ови делови екстрахромозомалне ДНК одговорни за велики број најозбиљнијих канцера данашњице”, изјавио је професор Стенфордског универзитета Пол Мишел.

„Ако блокирамо активности ових делова ДНК, можемо да блокирамо и ширење рака”, закључио је Мишел.

Ово преломно откриће је део великог пројекта названог „Велики изазови канцера”, иза кога стоје амерички Национални институт за канцер и британски Институт за истраживање канцера.

Извор: Политика Магазин

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.