Početna » Slobodna zona » Namirnice koje treba izbegavati u letnjim mesecima

Rizik od infarkta

Namirnice koje treba izbegavati u letnjim mesecima

Tokom letnjih meseci, visoke temperature mogu dodatno opteretiti srce i krvne sudove, naročito kod osoba koje već imaju problema sa pritiskom ili kardiovaskularnim sistemom. Upravo zato je važno obratiti pažnju na ishranu – neke namirnice mogu doprineti zadržavanju tečnosti, podizanju krvnog pritiska, pa čak i povećanom riziku od srčanog udara.

Ovo su namirnice koje bi tokom leta trebalo izbegavati ili unositi u vrlo malim količinama:

Previše slana hrana

So (natrijum) zadržava tečnost u organizmu i povećava krvni pritisak. Leti to može biti posebno opasno jer telo već gubi elektrolite kroz znoj, a dodatno opterećenje na srce može izazvati probleme.

Masna i pržena hrana

Hrana bogata zasićenim mastima povećava nivo lošeg holesterola (LDL) i doprinosi zapušenju krvnih sudova, što u kombinaciji s vrućinama može izazvati ozbiljne srčane probleme.

Rafinisani šećeri i slatkiši

Leti je organizmu potrebna lagana i osvežavajuća hrana, dok slatkiši dodatno opterećuju pankreas i mogu izazvati nagle skokove šećera i pritiska.

Crveno meso u velikim količinama

Crveno meso je teško za varenje i bogato zasićenim mastima. Leti, kada organizam teže reguliše temperaturu, ovakva hrana može dodatno iscrpiti telo.

Ograničite unos:

Svinjetine, jagnjetine, junetine (posebno pohovane ili masne delove)

Alkohol

Mnogi posegnu za alkoholom kao osveženjem tokom ljetnjih večeri, ali on zapravo dehidrira organizam, širi krvne sudove i može izazvati oscilacije pritiska.

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.