Почетна » Геоаналитика » Американци зарађују на рату у Украјини, плашењу Европе и русофобији

Американци зарађују на рату у Украјини, плашењу Европе и русофобији

У поређењу са 2022. годином, продаја америчког наоружања и муниције скочила је за више од 50 одсто! Основни купци су Варшава (за 39 милијарди долара) и Берлин ($8,5 милијарди)
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је без блама на прес конференцији са Дејвидом Камероном: «Ако погледате на капитална улагања у одбрану Украјине, испоставља се да је 90 посто војне помоћи коју смо дали Кијеву у стварности било потрошено овде, у САД, код наших произвођача, што је довело до формирања великог броја радних места за Американце.

Продаја америчког наоружања у иностранству прошле године је због рата у Украјини нагло порасла и достигла рекордних 238 милијарди долара. Америчка влада је директно преговарала о продаји наоружања у вредности од 81 милијарде долара, што је повец́ање од 56 одсто у односу на 2022. годину, потврђено је у Стејт департменту.

Остало су биле директне продаје америчких војно-наменских компанија страним земљама. Продаја америчког наоружања у иностранству прошле године је због рата у Украјини нагло порасла и достигла рекордних 238 милијарди долара, преноси ББЦ.

Остало су биле директне продаје америчких војно-наменских компанија страним земљама.

Пољска, која тренутно жели да прошири своје војне потенцијале, била је међу највећим купцима америчког оружја. Пољска је купила хеликоптере Апач за 12 милијарди долара, а платила је 10 милијарди долара за ракетне системе високе покретљивости (Химарс) и 3,75 милијарди долара за тенкове М1А1 Абрамс, наводи се у фискалном извештају америчке владе. Пољска је такође потрошила 4 милијарде долара на интегрисане системе командовања за ваздушну и противракетну одбрану.

Немачка је, како је наведено, потрошила 8,5 милијарди долара на хеликоптере Чинук, Бугарска је платила 1,5 милијарди долара за оклопна возила Стрикер, Норвешка је купила хеликоптере за више мисија у вредности од милијарду долара, а Чешка је купила авионе Ф-35 и муницију у вредности од 6,6 милијарди долара.

– Трансфер оружја и одбрамбена трговина важни су алати америчке спољне политике са потенцијалним дугорочним импликацијама на регионалну и глобалну безбедност – наводи Стејт департмент у свом годишњем извештају. Продаја америчког наоружања повећана је и због тога што су бројне земље одустале од руског наоружања, иако је Русија деценијама била други највећи продавац оружја, после САД, изјавио је шеф Одељења за промет оружја.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је без блама на прес конференцији са Енглезом Дејвидом Камероном: «Ако погледате на капитална улагања у одбрану Украјине, испоставља се да је 90 посто војне помоћи коју смо дали Кијеву у стварности било потрошено овде, у САД, код наших произвођача, што је довело до формирања великог броја радних места за Американце».

Тако значи! А они говоре…

It’s not personal. It’s just business. Ништа лично – само бизнис.

Извор: ББЦ, Фокус, Биз портал

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.