Hrana koju konzumiramo utiče na sve u telu, pa tako i na jetru, koja je ključni organ odgovoran za brojne telesne procese, uključujući detoksikaciju, metabolizam i apsorpciju hranljivih materija.
Nutricionisti preporučuju svakodnevni unos suvog voća i orašastih plodova, bogatih vlaknima, antioksidansima i zdravim mastima, jer predstavljaju izuzetnu alternativu nezdravim grickalicama poput čipsa, keksa i druge hrane bogate lošim mastima i soli. Dijetetičarka Gauri Anand izdvojila je za Health Shots pet najboljih vrsta suvog voća i orašastih plodova koje je preporučljivo često konzumirati za one koji žele da brinu o zdravlju jetre, ali i celokupnom zdravlju tela.
Hrana koju je dijetetičarka izdvojila odličan je izbor za grickanje, bogata je antioksidansima, pruža dodatnu količinu vlakana i smanjuje upale.
Ovo su zdrave namirnice koje je dijetetičarka preporučila:
Suvo grožđe
Grožđice su odličan izbor za zdravlje jetre, jer su bogate antioksidansima, posebno resveratrolom, koji štiti ćelije jetre. Resveratrol smanjuje zapaljenje i potencijalna oštećenja jetre, što je potvrđeno studijom objavljenom u Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.
„Vlakna iz suvog grožđa poboljšavaju varenje, smanjujući opterećenje jetre u procesu uklanjanja otpada. Ova kombinacija antioksidativne zaštite i podrške varenju čini grožđice korisnim dodatkom ishrani za zdravlje jetre”, tvrdi dijetetičarka.
Bademi
Bademi su jedan od najboljih izbora suvog voća za jetru, jer su bogati vitaminom E, zdravim mastima i antioksidansima – hranljivim materijama koje pomažu optimalnoj funkciji jetre. Prema studiji objavljenoj u Clinical Nutrition ESPEN, bademi igraju ulogu u regulaciji metabolizma masti unutar jetre.
Ova regulacija pomaže u sprečavanju nakupljanja masti, što je ključni faktor u razvoju masne jetre. Uključivanje badema u ishranu može da bude koristan korak ka održavanju zdrave jetre.

Orasi
Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, poznatim po protivupalnim svojstvima koja su korisna za jetru, što potvrđuje studija objavljena u časopisu Applied Sciences. Ove masne kiseline pomažu smanjenje upala i podstiču zdravu funkciju jetre.
Kako objašnjava dijetetičarka, „uz omega-3 masne kiseline, orasi sadrže i antioksidante koji pomažu u očuvanju ćelija jetre. Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, orasi poboljšavaju zdravlje i funkciju jetre, a njihovo umerena konzumiranje može da donese značajne koristi”.
Urme
Urme su jedan od najboljih plodova za jetru, jer su bogate vlaknima koja podstiču varenje i pomažu eliminaciju toksina iz organizma. Osim toga, one sadrže važne minerale, poput kalijuma, koji je neophodan za pravilnu funkciju jetre. Kalijum je ključan za mnoge procese u jetri i doprinosi celokupnom zdravlju.

Smokve
Smokve su bogate vlaknima i antioksidansima, što donosi brojne koristi za jetru.
„Ove komponente zajedno štite jetru od mogućih oštećenja. Vlakna iz smokava poboljšavaju varenje i smanjuju opterećenje jetre”, objašnjava dijetetičarka. Smokve, takođe, sadrže enzime koji pomažu razgradu toksina i doprinose prirodnim detoksikacijskim funkcijama jetre.
Umerenost je ključ
Važno je suvo voće jesti u umerenim količinama i birati varijante sa niskim sadržajem šećera, da bi se izbegli nagli skokovi šećera u krvi. Prekomerno konzumiranje može da dovede do povećanja telesne mase, što može indirektno da utiče na zdravlje jetre.
Bilo bi dobro da se, pre bilo kakvih promena u ishrani, posebno ako imate dijabetes ili druge zdravstvene probleme, posavetujte sa lekarom.