Почетна » Наука » Пет грицкалица за здраву јетру

Пет грицкалица за здраву јетру

Храна коју конзумирамо утиче на све у телу, па тако и на јетру, која је кључни орган одговоран за бројне телесне процесе, укључујући детоксикацију, метаболизам и апсорпцију хранљивих материја.

Нутриционисти препоручују свакодневни унос сувог воћа и орашастих плодова, богатих влакнима, антиоксидансима и здравим мастима, јер представљају изузетну алтернативу нездравим грицкалицама попут чипса, кекса и друге хране богате лошим мастима и соли. Дијететичарка Гаури Ананд издвојила је за Health Shots пет најбољих врста сувог воћа и орашастих плодова које је препоручљиво често конзумирати за оне који желе да брину о здрављу јетре, али и целокупном здрављу тела.

Храна коју је дијететичарка издвојила одличан је избор за грицкање, богата је антиоксидансима, пружа додатну количину влакана и смањује упале.

Ово су здраве намирнице које је дијететичарка препоручила:

Суво грожђе

Грожђице су одличан избор за здравље јетре, јер су богате антиоксидансима, посебно ресвератролом, који штити ћелије јетре. Ресвератрол смањује запаљење и потенцијална оштећења јетре, што је потврђено студијом објављеном у Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences.

„Влакна из сувог грожђа побољшавају варење, смањујући оптерећење јетре у процесу уклањања отпада. Ова комбинација антиоксидативне заштите и подршке варењу чини грожђице корисним додатком исхрани за здравље јетре”, тврди дијететичарка.

Бадеми
Бадеми су један од најбољих избора сувог воћа за јетру, јер су богати витамином Е, здравим мастима и антиоксидансима – хранљивим материјама које помажу оптималној функцији јетре. Према студији објављеној у Clinical Nutrition ESPEN, бадеми играју улогу у регулацији метаболизма масти унутар јетре.

Ова регулација помаже у спречавању накупљања масти, што је кључни фактор у развоју масне јетре. Укључивање бадема у исхрану може да буде користан корак ка одржавању здраве јетре.

(Freepik)

Ораси
Ораси су богати омега-3 масним киселинама, познатим по противупалним својствима која су корисна за јетру, што потврђује студија објављена у часопису Applied Sciences. Ове масне киселине помажу смањење упала и подстичу здраву функцију јетре.

Како објашњава дијететичарка, „уз омега-3 масне киселине, ораси садрже и антиоксиданте који помажу у очувању ћелија јетре. Захваљујући овим хранљивим материјама, ораси побољшавају здравље и функцију јетре, а њихово умерена конзумирање може да донесе значајне користи”.

Урме
Урме су један од најбољих плодова за јетру, јер су богате влакнима која подстичу варење и помажу елиминацију токсина из организма. Осим тога, оне садрже важне минерале, попут калијума, који је неопходан за правилну функцију јетре. Калијум је кључан за многе процесе у јетри и доприноси целокупном здрављу.

(Freepik)

Смокве
Смокве су богате влакнима и антиоксидансима, што доноси бројне користи за јетру.

„Ове компоненте заједно штите јетру од могућих оштећења. Влакна из смокава побољшавају варење и смањују оптерећење јетре”, објашњава дијететичарка. Смокве, такође, садрже ензиме који помажу разграду токсина и доприносе природним детоксикацијским функцијама јетре.

Умереност је кључ
Важно је суво воће јести у умереним количинама и бирати варијанте са ниским садржајем шећера, да би се избегли нагли скокови шећера у крви. Прекомерно конзумирање може да доведе до повећања телесне масе, што може индиректно да утиче на здравље јетре.

Било би добро да се, пре било каквих промена у исхрани, посебно ако имате дијабетес или друге здравствене проблеме, посаветујте са лекаром.

 

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.