Početna » Sport » Životno delo Božidara Maljkovića krunisano ulaskom u Akademiju francuske košarke

Maljkovićev doprinos francuskoj košarci je ogroman

Životno delo Božidara Maljkovića krunisano ulaskom u Akademiju francuske košarke

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, zvanično je postao član Akademije francuske košarke na svečanoj ceremoniji koja je održana u Parizu u petak, 18. oktobra. Maljković je primljen u Akademiju zajedno sa legendarnim francuskim košarkašem Tonijem Parkerom.

Toni Parker
Foto: Arena Sport / Toni Parker

Podsećanja radi, Božidar Maljković je u julu ove godine postao član „Kuće slavnih“ francuske košarke.

Priznanje od francuske košarkaške legende

Tokom svečanosti, Maljkovića je članovima Akademije i ostalim zvanicama predstavio nosilac ordena Legije časti i velikan francuskog sporta, Rišar Dakuri.

Maljkovićev doprinos francuskoj košarci

Maljković je ostavio dubok trag u francuskoj košarci. Kao trener Limoža, osvojio je dva šampionata i dva Kupa Francuske, ali je posebno značajan njegov trijumf u Kupu evropskih šampiona 1993. godine u Atini.

Božidar Maljković i tim Limoža 1993. godine
Foto: Au Stade

Ovo je bio veliki uspeh za francusku košarku, a Maljković je ostao upamćen kao trener koji je unapredio igru Limoža i francuskog tima na evropskoj sceni.

Uspeh sa Limožom u Kupu evropskih šampiona

Kada je 1992. godine stigao u Limož, Maljković je već imao reputaciju vrhunskog evropskog trenera zahvaljujući uspehu sa Jugoplastikom. Njegov metod rada sa igračima Limoža doveo je do osvajanja titule prvaka Evrope, a tim je uspeo da savlada velike evropske ekipe zahvaljujući izuzetnoj odbrani i timskom duhu.

Emotivan govor na ceremoniji

Prihvatajući nagradu, Maljković je održao emotivan govor koji je dirnuo prisutne i izazvao salve aplauza.

Marta meseca ove godine, njegova ekselencija Pjer Košar i Francuski institut u Beogradu organizovali su izložbu o mojoj karijeri. Naziv te izložbe je bio „Božidar Maljković, jedan vrlo francuski život“. Večeras po drugi put za pola godine Francuska slavi moj rad. Hvala Francuskoj – rekao je Maljković.

Priznanja u Španiji i Splitu

Maljković je već član Kuće slave splitskog sporta i Kuće slavnih španske košarke, što ga svrstava među najuspešnije trenere u evropskoj košarci.

Izvor: telegraf.rs

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.