Početna » Naša Srbija » Manastir Šišatovac: Mesto gde se izlečio Nikola Tesla

Jedan od najznačajnijih srpskih manastira

Manastir Šišatovac: Mesto gde se izlečio Nikola Tesla

Manastir Šišatovac se nalazi u srcu Fruške Gore, nedaleko od Sremskih Karlovaca. Ova svetinja je osnovana u 16. veku, u vreme kada je na ovim prostorima cvetala duhovnost i monaški život. Prvo pisano pominjanje manastira datira iz 1540. godine, a od tada do danas, on je ostao važan centar pravoslavne vere. Tradicija kaže da je manastir osnovao monah po imenu Teodor, a tokom vekova, manastir je prolazio kroz različite istorijske i društvene promene, ostajući uporište za vernike i posetioce.

Arhitektura i unutrašnjost

Arhitektura manastirske crkve posvećene Roždestvu Presvete Bogorodice predstavlja spoj različitih stilova, sa dominantnim baroknim elementima. Crkva je oivičena visokom zvonikom i ukrašena prelepim freskama koje su delo značajnih umetnika. Unutrašnjost crkve je uređena sa pažnjom na detalje, a posetioci mogu da se dive izvanrednim ikonama i živopisima koji predstavljaju različite scene iz Biblije.

Duhovni život

Manastir Šišatovac služi kao važan duhovni centar, gde se organizuju redovne liturgije, molitveni skupovi i duhovne radionice. Monasi koji žive u manastiru predaju veru i tradicije, a posetioci često dolaze radi duhovnog ukrepljenja i blagoslova. Svake godine, u manastiru se održavaju razni praznici i sabori, koji privlače mnoge vernike.

Spojio Teslu, Vuka Karadžića i Vuka Isakoviča

Njegovoj okolini vekovima su se, između ostalih, naseljavali i Ličani – među njima i rođaci Nikole Tesle. Na manastirskom groblju sahranjen je Teslin sestrić, arhimandrit Petronije Trbojević, nekadašnji iguman Šišatovca, ali čuvenog srpskog naučnika za ovaj manastir vezuje i izvor Svete Anastasije.

Legenda kaže da je manastirska voda izlečila malog Teslu od kolere. Kada je ustao iz bolesničke postelje, ugledao je svetleću belu golubicu koja ga je pratila do kraja života. Priča se i da je tada odlučio da, umesto bogoslovije, uči tehniku. Meštani čak pričaju da se upravo na ovom mestu Tesla zainteresovao za elektricitet. Kako se prepričava po kraju, za vreme velikog nevremena, kada su munje udarale oko manastira i po selu, Tesla je pomazio mačku. Međutim, elektricitet je uradio svoje, a on povezao udar munje sa elektricitetom.

Naravno, kao i uvek u pričama o velikim ljudima, malo je mašte, malo realnosti, a mnogo ljubavi, pa je teško reći šta je od svega ovoga istina. Ipak, nema nikakve dileme oko toga da je manastir Šišatovac i danas mesto okupljanja vernika, da odiše posebnim mirom i da na najlepši način povezuje tradiciju i veru. Manastir je imao veoma bogatu istoriju, u njemu je sahranjen srpski despot Stefan Štiljanović koji je i kanonizovan.

Manastir je bio darivan i od Vuka Isakovića (glavnog junaka Seoba Miloša Crnjanskog), njegovog brata Trifuna, a bio je čuven i po manastirskoj biblioteci. Oslikao ga je čuveni ikonomisac iz Čalme, kod Sremske Mitrovice, Grigorije Davidović Obšić. U 19. veku u manastiru je boravio Vuk Karadžić i tu slušao i zapisivao pesme guslara Filipa Višnjića.

Priroda i bogata kolekcija umetnina

Fruška Gora je poznata po svojoj raznolikoj flori i fauni, kao i po živopisnim pešačkim stazama. Manastir Šišatovac je okružen prirodom, što ga čini idealnim mestom za odmor, meditaciju i razmišljanje. Posetioci mogu uživati u šetnjama kroz šume, gde mogu da čuju ptičji poj i uživaju u svežem vazduhu.

U manastiru se nalazi značajna kolekcija ikona i drugih umetničkih dela. Ove ikone, neke od kojih datiraju iz 17. veka, predstavljaju važan deo srpske duhovne i kulturne baštine.

Molitveni put

Oko manastira je uređen molitveni put, koji je idealan za one koji žele da se povuku od svakodnevnog života i provedu vreme u razmisli i molitvi.

Manastir Šišatovac predstavlja značajno mesto za sve koji traže duhovno obogaćenje, ali i za one koji žele da se upoznaju sa bogatom istorijom i kulturom Srbije. Njegova arhitektonska lepota, duhovna dubina i prirodna okolina čine ga istinskim biserom Fruške Gore. Poseta ovom manastiru ostavlja trajan utisak i poziv na dublje razumevanje vere i tradicije.

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.