Početna » Geoanalitika » Pavel Durov: Telegram deli podatke korisnika sa više vlada

Telegram odgovora na pravne zahteve

Pavel Durov: Telegram deli podatke korisnika sa više vlada

Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov otkrio je u sredu da je servis za razmenu poruka poštovao pravne propise u nekoliko zemalja i da je već šest godina obaveštavao vlasti o kriminalcima.

Hapšenje i optužbe

Ruski tehnološki milijarder nije uspeo da napusti Francusku nakon što je u poslednjim danima avgusta uhapšen u Parizu i optužen za više krivičnih dela, uključujući korišćenje platforme za organizovani kriminal i odbijanje saradnje s francuskim vlastima.

Ažuriranje politike

Prošlog meseca, Durov, koji je takođe suosnivač kompanije, najavio je ažuriranje Uslova korišćenja i Politike privatnosti platforme, ističući da će to razjasniti da se IP adrese i telefonski brojevi onih koji krše pravila mesindžera “mogu otkriti relevantnim vlastima u odgovoru na važeće pravne zahteve.”

Nova politika i saradnja s vlastima

U dodatnom postu na svom Du Rove kanalu u sredu, CEO Telegrama napomenuo je da nova politika ne predstavlja “veliki presvrat” u načinu rada platforme i da je već delila sa relevantnim vlastima podatke o kriminalcima koji je zloupotrebljavaju.

Istorijat saradnje sa vlastima

“Od 2018. godine, Telegram je mogao da otkrije IP adrese/telefonske brojeve kriminalaca vlastima, u skladu s našom Politikom privatnosti u većini zemalja,” objasnio je Durov, naglašavajući da, kada god platforma primi “ispravno formulisan pravni zahtev putem relevantnih komunikacionih linija,” ona ga proverava i otkriva IP adrese/telefonske brojeve opasnih kriminalaca.

Podaci o pravnim zahtevima

Durov je otkrio da je, na primer, u Brazilu, Telegram otkrio podatke za više od 200 pravnih zahteva od početka godine, a skoro 7.000 u Indiji tokom istog perioda. Takođe je napomenuo da je došlo do porasta broja “važećih pravnih zahteva” u Evropi u poslednjim mesecima, sugerišući da bi to moglo biti zbog činjenice da su više vlasti EU počele da koriste ispravnu komunikacionu liniju za takve zahteve.

Jedinstvo politike

Durov je objasnio da je nedavna izmena politike privatnosti platforme samo imala za cilj da pojednostavi i ujedini politiku, naglašavajući da su osnovna načela Telegrama ostala nepromenjena.

Principi Telegrama

“Uvek smo težili da se pridržavamo relevantnih lokalnih zakona – sve dok oni nisu u suprotnosti s našim vrednostima slobode i privatnosti,” rekao je, dodajući da je Telegram osnovan da “štiti aktiviste i obične ljude od korumpiranih vlada i korporacija” i da nikada nije dozvolio kriminalcima da zloupotrebljavaju platformu ili izbegavaju pravdu.

Posledice hapšenja

Biznismen je uhapšen nakon što je sleteo na pariskom aerodromu krajem avgusta, a nekoliko dana kasnije je pušten uz kauciju. Optužen je po 12 tačaka, uključujući saučesništvo u distribuciji dečije pornografije, trgovinu drogom i pranje novca. Optužbe proizlaze iz tvrdnji da labavi moderacioni pravilnici Telegrama omogućavaju široke zloupotrebe servisa za razmenu poruka.

Odgovor na optužbe

Durov je odlučno odbio optužbe, naglašavajući da se Telegram uvek trudio da sarađuje s državnim regulatorima kako bi uspostavio “pravi balans između privatnosti i bezbednosti.” Takođe je napomenuo da platforma uklanja “milione štetnih postova i kanala svakog dana” i objavljuje “dnevne izveštaje o transparentnosti” o akcijama preduzetim protiv širenja ilegalnog sadržaja.

Izvor: RT.com

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.