Početna » Sport » Vinisijus Žunior najveći kandidat za Zlatnu loptu

U užem izboru su još i Rodri, Embape i Džud Belingem

Vinisijus Žunior najveći kandidat za Zlatnu loptu

Bliži se dodela Zlatne lopte za sezonu 2023/24. Nekoliko je ozbiljnih kandidata, ali španska Marka donosi pod šifrom ekskluzivno da će najprestižnije individualno priznanje u svetu fudbala završiti u rukama asa Real Madrida Vinisijusa Žuniora.

Ugledni španski list objavio je na naslovnoj strani sliku Vinisijusa sa trofejem Zlatna lopta i da se samo čeka ozvaničenje te odluke.

Konkurencija i argumenti

Po tim navodima, Brazilac bi na gala svečanosti 28. oktobra trebalo da nasledi Lionela Mesija. Po kladionicama, Vinisijus se najbolje kotira, a glavni konkurenti su mu saigrači iz Reala Džud Belingem, Kilijan Embape, Dani Karvahal i vedeta Mančester Sitija Rodri.

Rodri i Kilijan Embape
Foto: Goal.com

Argumenti u korist Vinisijusa su igre pre svega u Ligi šampiona, u kojoj je bio proglašen za najboljeg igrača takmičenja, a na utisak je svakako uticao i start ove sezone, koja se zvanično ne gleda pri dodeli Zlatne lopte, u kojoj je ubedljivo najbolje krenuo od svih pretendenata.

Trofeji i doprinos

Ako bi se gledali strogo trofeji i uključenost u njihovom osvajanju, možda bi Dani Karvahal trebalo da dobije najprestižnije priznanje, s obzirom da je imao važne uloge i u osvajanju trofeja za Real (čak i bio strelac u finalu Lige šampiona), ali i sa Španijom na EURO.

Dani Karvahal
Foto: The Madrid Zone

Tačnije, on je jedini od kandidata koji je osvojio oba najvažnija takmičenja u godini. Vinisijusova „mrlja“ je ispadanje Brazila u četvrtfinalu Kopa Amerike, zahvaljujući njemu, pošto zbog parnog kartona (u pitanju velika glupost) nije igrao četvrtfinale protiv Urugvaja.

Ostali kandidati

Džud Belingem je bio najbolji igrač La Lige, strelac pobedonosnih golova u oba El Klasika, član najbolje postave Lige šampiona i finalista EURO sa Engleskom, gde je bio najbolji igrač.

Džud Belingem
Foto: Tanjug / AP

Rodri je proglašen najboljim igračem EURO-a, a mnogi su naglašavali da je sezonu ranije možda mogao da dobije ovo priznanje zbog važne uloge u osvajanju triple krune sa Mančester Sitijem i jedinog gola u finalu Lige šampiona.

Dok je Kilijan Embape isključivo kandidat zbog uvek prisutne individualne statistike. Ipak, ako je sudeći po pisanju Marke, bitka je gotova i pripala je Brazilcu

Izvor: Arena Sport, Sport Klub, Oslobodjenje

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.