Početna » Kultura » Biković: Moramo stvoriti kulturnu platformu za multipolarni svijet

Biković: Moramo stvoriti kulturnu platformu za multipolarni svijet

Pažnju svjetske zajednice privukao je govor ruskog lidera Vladimira Putina na plenarnoj sjednici 10. Peterburškog međunarodnog foruma ujedinjenih kultura. Čuveni pozorišni i filmski glumac Miloš Biković iznio je svoje utiske o učešću na manifestaciji.

– Smatrao sam da je veoma važno da se predloži prijedlog za razvoj kulturnog dijaloga pod ravnopravnim uslovima – rekao je Biković za Rusku gazetu.

Naveo je da „moramo stvoriti kulturnu platformu za multipolarni sviujet“ i izgradnju saradnje na način da pomogne svakom narodu, zemlji i kulturi da se razvijaju, da se dostojno predstave svijetu.

Biković je više puta isticao da je Rusija zemlja s bogatom kulturnom tradicijom i dubokom istorijom, što ga je privuklo. On je u svojim izjavama naglašavao da je ruska umetnost, posebno kinematografija i pozorište, na visokom nivou i da pružaju mnogo mogućnosti za kreativni razvoj. Često hvali klasičnu rusku književnost, kao i rad savremenih umetnika, uključujući reditelje, glumce i scenariste, sa kojima je imao prilike da sarađuje.

Glumac smatra da ruska kultura nosi sa sobom snažnu duhovnu i moralnu osnovu, koju ceni. Njegov odnos prema Rusiji nije samo profesionalni, već i lični, jer je postao veliki poštovalac pravoslavlja, što se često poklapa sa vrednostima koje on vidi u ruskom društvu.

Miloš Biković takođe izražava svoje stavove u vezi sa geopolitikom i multipolarnim svetom. On je pristalica ideje da svet ne bi trebalo da bude dominiran jednom silom ili blokom, već da postoji balans između različitih kulturnih i političkih centara moći. U tom kontekstu, on vidi Rusiju kao značajnog igrača u uspostavljanju tog multipolarnog poretka, koji bi omogućio veću ravnopravnost među nacijama.

Biković je ukazivao na važnost toga da Srbija i druge male zemlje treba da grade partnerstva sa različitim silama kako bi zadržale svoju nezavisnost i kulturni identitet. On je mišljenja da multipolarni svet omogućava bolji balans u međunarodnim odnosima i sprečava dominaciju jedne zemlje ili grupe zemalja.

Kao javna ličnost koja se kreće između Srbije i Rusije, Biković svojim radom doprinosi poboljšanju srpsko-ruskih kulturnih veza. On je veliki promoter saradnje između dve zemlje, često učestvujući u projektima koji povezuju obe kulture. Njegova karijera je primer te kulturne razmene, a on sam insistira na tome da ta saradnja ima dublje korene u zajedničkim istorijskim i duhovnim vrednostima koje dele srpski i ruski narod.

U svojim intervjuima, Biković često govori o tome da njegovo iskustvo u Rusiji nije samo profesionalno, već i duboko duhovno i kulturno obogaćujuće

Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.