Početna » Ekonomija » Batat ili slatki krompir: Veliki prihod uz malo truda

Batat ili slatki krompir: Veliki prihod uz malo truda

Slatki krompir ili batat su sve popularniji kod nas, pa se sve više kupuju u domaćim supermarketima.

Međutim, za mnoge je to i dalje velika nepoznanica. Slatki krompir je višegodišnja tropska biljka iz porodice slak. Iako su slični po imenu, ova namirnica nema veze sa krompirom, samo podseća na njega i može biti bela, ljubičasta i narandžasta.

Potiče iz Srednje i Južne Amerike, ali je rasprostranjena i na drugim kontinentima. Analiza stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta od pre nekoliko godina pokazala je da bi proizvodnja slatkog krompira, iako uglavnom rezervisana za tropske krajeve, bila isplativa na Balkanu, a samim tim i u Srbiji. S obzirom na to da ova biljka nije toliko zastupljena u našim krajevima, oni koji su se prvi upustili u uzgoj i proizvodnju tvrde da mogu zaraditi i do 10.000 evra po hektaru.

Treba naglasiti da su ulaganja i dalje velika. Za pokretanje posla će vam, navodno, biti potrebno od 6.000 do 8.000 evra, pisao je portal Bolja zemlja. Cena ovog batata u prodavnicama i većim pijacama kreće se od 280 do 360 dinara, navodi se na sajtu Cenoteke.

Uzgajivači kažu da je kod nas najpopularniji narandžasti batat.

Zašto je Srbija pogodna za slatki krompir?

U našim krajevima tokom letnjih meseci sve je više suvih dana, a to ide na ruku slatkom krompiru. Po svemu sudeći, može izdržati do 50 stepeni Celzijusa. S druge strane, ne voli ledene dane.
Slatki krompir je popularan jer je otporan na štetočine, pa se sredstva za njihovu zaštitu gotovo nikada ne koriste.

Sadnja počinje u junu. Stručnjaci su nedavno objasnili da se batat uklanja kada koren dostigne više od 150 grama, a ova težina se može očekivati i do četiri meseca nakon sadnje. Bere se od avgusta do oktobra, a znak zrelosti je beli sok koji curi iz biljke.

Jedna biljka daje do tri kilograma korena, a u komercijalnoj proizvodnji prinos može biti od 20 do 50 tona po hektaru. Listovi slatkog krompira, koji su takođe jestivi, mogu se brati nekoliko puta godišnje. Kako počinje kultivacija?
Pored pogodnih klimatskih uslova, za uspešan uzgoj slatkog krompira potrebno je obezbediti adekvatno zemljište i blagovremeno sprovesti određene agrotehničke mere. Na našim prostorima uzgoj počinje proizvodnjom rasada.

Dobra sadnica se može podići na više načina, ali je proizvođačima najzanimljivije štipanje korenovih izdanaka ili njihovo deljenje.

Sa proizvodnjom rasada treba započeti krajem zime kako bi do početka maja sadnice bile već dobro razvijene za sadnju. Nakon pojave izdanaka na korenu, štipanje se vrši u saksijama ili u posudama za štipanje rasada paradajza. Rasad slatkog krompira nema velike zahteve kada je u pitanju supstrat, jer za kratko vreme korenov sistem prožima ceo volumen saksije u koju je zasađen. Međutim, podloge koje su zbijene i hladne usporavaju rast sadnica.

Slatki krompir se može saditi na istom mestu svake četvrte godine. Sadi se u gredice visine 40 centimetara, rastojanje između biljaka treba da bude 30 centimetara, a razmak između redova 1,5 metara. Koren treba rasplesti i skratiti kako bi plodovi imali pravilniji oblik. Nakon sadnje sledi umereno zalivanje narednih dana. Inače, batat ne podnosi puno vode, pa ovde morate biti oprezni.

Porodica Damjanov otkrila je svoja iskustva

Poljoprivredno gazdinstvo Damjanov, iz Orlovata kod Zrenjanina, koje se bavi poljoprivredom i povrtarstvom već 40 godina, počelo je pre nekoliko godina da se bavi uzgojem slatkog krompira, saopštio je Agroklub.
„Muž i ja, kao mlađi ukućani, uvodili smo novine, pa smo došli na ideju da uzgajamo i slatki krompir. Sa ovom kulturom smo se susreli pre nekoliko godina kada smo je davali deci u vidu Kašica je bila jedna od prvih namirnica koju smo upoznali sa decom i tako je počelo naše interesovanje za nju, jer se ne tretira, tako da je veoma dobar izbor za bebe“, rekla je ona. dodajući da je odličan i za dijabetičare.

Pre tri godine ubrali su prvi rod, a imali su hiljadu sadnica uglavnom narandžastog, ljubičastog i belog batata.

„Batat ne tretiramo, jer nismo primetili da je to bilo potrebno. Korov između redova izvlačimo ručno. Vreme za berbu batata je između 100 i 130 dana od dana sadnje. Vinova loza se iseče i potom se plodovi pažljivo odstranjuju. Za čuvanje, batat jednom operemo na temperaturi od 25 do 30 stepeni, tokom kojih se šećer pretvara u skrob. batat posebnog ukusa zamrzavaju“, objasnila je ona za Zrenjaninski.com.

Svake godine Damjanovi zasade oko hiljadu sadnica narandžastog, ljubičastog i belog batata.

Izvor: Mondo

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.