Početna » Kultura » Izložba „Tela i prostori“ povodom 180 godina postojanja Narodnog muzeja Srbije

Izložba je delo autorke dr Dragane Kovačević

Izložba „Tela i prostori“ povodom 180 godina postojanja Narodnog muzeja Srbije

Povodom Dana Narodnog muzeja Srbije 10. maja i 180 godina postojanja ove institucije, ovog petka od 20 časova svečano će biti otvorena izložba „Tela i prostori“ na kojoj će kroz crtež evropskih autora biti predstavljena naša umetnička baština. Crteži su dela autora dr Dragane Kovačić.

Foto: Narodni muzej / Ogist Renoar

Delima amblematskih imena istorije umetnosti poput Adolfa Mancela, Pjera Bonara, Edgara Degea, Pjera Ogista Renoara, Pabla Pikasa, El Lisickog, Moholj-Nađa, Nikolaja Reriha, Ogista Rodena, Žana Koktoa, Amadea Modiljanija i drugih najznačajnih, ali i onih manje poznatih umetnika koja se sada prvi put predstavljaju javnosti, Narodni muzej će prvi put predstaviti umetničke linije od četvrte decenije 19. veka do pete decenije 20. veka.

96 dela evropskih umetnika

Postavka sadrži devedeset i šest dela evropskih umetnika iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije, Italije, Bugarske, Holandije i Belgije, koji su stvarali u okviru umetničkih pravaca od romantizma do klasične avangarde.

Radovi na ovoj izložbi svedoče o otvorenosti i postojanom usmerenju Narodnog muzeja da sakuplja i čuva dela stranih umetnika. Zahvaljujući, pred ostalog i toj činjenici, Narodni muzej Srbije danas ima vodeće mesto među muzejima u ovom delu Evrope.

Izvor: Narodni muzej Srbije,danas.rs, blic.rs

Pripremila redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.