Biljni sir – bulgur, koji je poreklom iz Libana i drugih zemalja Bliskog Istoka, veoma uspešno pravi i Piroćanka Suzana Stanojević, iz pirotskog sela Veliki Jovanovac, koja je, kako kaže, prva u Srbiji pokrenula proizvodnju ovog vrhunskog delikatesa, koji je pritom kao stvoren za periode posta, ali i dijete i slične namene.
Ovaj sir se pravi od starih sorti pšenice, koje uveliko nestaju i sve ređe se gaje, a za razliku od modernih sorti, imaju daleko manje glutena.
„Sa proizvodnjom sam, najpre za sopstvene potrebe, krenula pre sedam-osam godina. U početku je bilo teško jer je reč o proizvodu čiji ukus nisam znala, a onda je vrlo teško da znate da li ste na pravom putu. Na ideju da uopšte proizvodim ovaj sir došla sam iz ličnih razloga, zbog posta, nisam mogla da jedem običan sir od mleka, pa sam dugo tražila alternativu i našla sam je upravo u bulguru-kaže Suzana za Pirotske vesti.“
Ovaj sir se pravi od starih sorti pšenice
Inače, ovaj sir pravi se od starih sorti pšenice, tako što on pere, topi, lomi, odvaja opna od zrna, zatim treba oko 21 dan da prođe faza zrenja, nakon čega se suši i na kraju se dobija sir, koji ima izuzetan ukus.
Tokom zrenja, bulgur fermentacijom počinje da proizvodi svoje enzime koji podsećaju na mlečne kiseline, i upravo to je trenutak kada znamo da je bulgur sazreo, nakon čega se on oblikuje u kuglice, ide na sušenje i pakuje u teglice.
„Pravimo ga u različitim varijantama, uglavnom se stavlja u maslinovo ulje, uz dodatak začina, u zavisnosti od ukusa koji želete da dobijete“ -kaže Suzana, koja živi u pirotskom selu Veliki Jovanovac.
Suzani je dosta značila i pomoć koju je dobila u okviru projekta finansiranog od strane Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Slovenije i Karitasa.
Oduševio i Libance
Jednom prilikom, ljudi koji su poreklom iz Libana, boravili su u Pirotu i imali su priliku, igrom slučaja, da probaju Suzanin proizvod, za koga su kazali da je čak možda i bolji od onoga koji može da se proba u Libanu- postojbini ovog biljnog sira.