Početna » Nauka » Maskova firma „Neuralink“ izvršila prvu implantaciju čipa u čovečiji mozak

Mask ima velike ambicije u vezi ovog projekta

Maskova firma „Neuralink“ izvršila prvu implantaciju čipa u čovečiji mozak

  „Neuralink“, kompanija Ilona Maska za interfejs mozga i računara, postigla je u ponedeljak veliku prekretnicu — svoju prvu uspešnu implantaciju kod ljudi. Iako detalji o pacijentu i tačna namena implantata ostaju poverljivi, evo svega što znamo o tome.

Prvi pokušaj

Najimućniji čovek na svetu, objavio je na njegovoj društvenoj mreži X da je početna operacija prošla glatko i da se pacijent dobro oporavlja. „Prvi rezultati pokazuju obećavajuću detekciju neuronskih skokova“, navodi se u njegovom postu.

 

 

 

Ovi skokovi (informacije u mozgu predstavljene kao akcioni potencijali) predstavljaju aktivnost neurona, definisanih kao ćelije koje koriste električne i hemijske signale za slanje informacija oko mozga i celog tela. Mask i „Neuralink“ nisu dali više detalja o tome ko je primio implant ili da li radi. Još nije jasno koliko će ljudi biti deo ispitivanja, ali veb lokacija Neuralink kaže da su prva klinička ispitivanja na ljudima otvorena za regrutovanje.

Kako ovo radi?

Kompanija koristi robota da hirurški postavi implant interfejsa između mozga i računara u region mozga koji kontroliše nameru da se kreće, objasnili su stručnjaci iz „Neuralinka“.„Ultra-fine“ niti implana pomažu u prenosu signala u mozgove učesnika.

Mask ima velike ambicije u vezi ove firme i ovog projekta, istaknuvši da bi to olakšalo brzo hirurško umetanje njegovih čip uređaja za lečenje stanja kao što su gojaznost, autizam, depresija i šizofrenija.

Telepatija, prvi proizvod kompanije

U seriji postova na mreži X, Mask je govorio o „Telepatiji“, prvom proizvodu kompanije. „Omogućava kontrolu nad vašim telefonom ili računarom, a preko njih i gotovo bilo kojim uređajem, samo razmišljanjem. Prvi korisnici će biti oni koji su izgubili upotrebu svojih udova. Zamislite kada bi Stiven Hoking mogao da komunicira brže od brzog daktilografa ili aukcionara, rekao je Mask.

Misija „Neuralinka“ (prema veb stranici ove firme) je da stvori generalizovani interfejs za mozak „da vrati autonomiju onima sa nezadovoljenim medicinskim potrebama i otključa ljudski potencijal“.

Jednostavnim rečima, početni cilj kompanije je da omogući ljudima da kontrolišu kompjuterski kursor ili tastaturu koristeći samo svoje misli.

Neuralink nije jedini

Zar nema drugih kompanija koje su bave ovim konceptom? Naravno da postoje. Nekoliko kompanija kao što su: Sinchron, Precision Neuroscience, Paradromic’s i Blackrock Neurotech su kreirale sisteme sa takvim sposobnostima. Paradromic’s bi mogao da pokrene svoje prvo ispitivanje na ljudima u prvoj polovini ove godine, dok je Precision Neuroscience izvela svoju prvu kliničku studiju 2023. 

Ali Neuralink je najpoznatiji po svom visokoprofilnom vlasniku, čoveku-brendu, Ilonu Masku.

Pozadina svega

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) dala je kompaniji odobrenje prošle godine da sprovede svoje prvo ispitivanje za testiranje implantata na ljudima. U septembru, „Neuralink“ je rekao da je dobio odobrenje za regrutovanje za ispitivanje na ljudima. Stručnjaci su rekli da čak i ako se BCI uređaj pokaže da je bezbedan za ljude, može proći više od decenije da start-ap dobije odobrenje za komercijalnu upotrebu.

Izvor: Politika, The Economic Times

Prevod i priprema: Redakcija Kompas info
Povezani članci:

Portal Kompas Info posebnu pažnju posvećuje temama koje se tiču društva, ekonomije, vere, kulture, istorije, tradicije i identiteta naroda koji žive u ovom regionu. Želimo da vam pružimo objektivan, balansiran i progresivan pogled na svet oko nas, kao i da podstaknemo na razmišljanje, diskusiju i delovanje u pravcu boljeg društva za sve nas.