Почетна » Традиција » Како је израчунато када прослављамо Божић

Када је Божић?

Како је израчунато када прослављамо Божић

Почео је пост, ближи се Божић. За многе хришћане, ово је време радости и славља рођења Исуса Христа. Међутим, неки тврде да је датум Божића изабран по узору на старе паганске обичаје и да нема везе са историјском чињеницом. Шта нам каже Јеванђеље?

Јеванђеље по Луки нам открива да је Исус рођен шест месеци након свог рођака Јована Крститеља (Лк. 1,26). Јованов отац Захарија био је свештеник од реда Авијина, који је служио у Храму двапут годишње, осму и тридесет другу недељу по јеврејском календару. Током једног од својих службовања, Захарији се јавио анђео Гаврило и обзнанио му да ће он и његова жена Јелисавета зачети сина којег треба назвати Јован (Лк. 1,5-25).

 „А послије оних дана затрудње Јелисавета жена његова, и кријаше се пет месеци говорећи: Тако ми је учинио Господ у дане ове у које погледа на ме да ме избави од срамоте међу људима. А у шести месец послан би од Бога анђео Гаврило у град галилејски по имену Назарет, Девојци зарученој за мужа, по имену Јосиф, из дома Давидова; и девојци бјеше име Марија. И ушавши к њој анђео рече: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!“ Јеванђеље по Луки

Када је Захарија служио у Храму?

Христос се родио шест месеци након Јована Крститеља (Лк. 1,26). Јован је зачет у току службовања његовог оца Захарије који је од реда Авијина.  Постојала су 24 свештеникча реда, од којих Авијин осми по реду.


Ред Авијин је тако служио 8. и 32. недељу, односно 2. недељу јеврејског месеца Тишри.  Сваки ред је службовао у Храму једну недељу, два пута годишње. Захарије је служио у време Дана очишћења.
Према традицији, то је било на дан Јом Кипура, најсветијег дана у години, када се свештеник изабрао жребом да унесе кад у Светињу над светињама (Лк. 1,9). Јом Кипур се прославља десетог дана месеца Тишри, који пада између средине септембра и средине октобра. Зато црква слави зачеће Јованово шестог октобра, а рођење шестог јула.

Пошто је Христос рођен шест месеци касније, то нам даје управо 7. јануар и из овога видимо да прослава Божића нема никакве везе са паганским празницима.

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.