Почетна » Друштво » Откупљена земља на којој је рођен Свети Сава

Донатроско вече

Откупљена земља на којој је рођен Свети Сава

У Чикагу је  одржан донаторски скуп за откуп земље у Дежеви, селу код Новог Пазара где је рођен Свети Сава. На скупу, који је носио назив „За одбрану Косова, у славу Светог Саве“, прикупљено је 56.000 долара за куповину куће и имања који се налазе поред цркве коју Епархија рашко-призренска гради у част првог српског архиепископа. Скупу су присуствовали епископи Теодосије и Лонгин, који су затражили од верника да помогну овом важном пројекту. Они су подсетили да је Епархија већ откупила неколико имања поред светиња на Косову и Метохији, као што је вајат покрај цркве Богородице Љевишке у Призрену.


На донаторском скупу под називом „За одбрану Косова, у славу Светог Саве“, који је одржан у Чикагу, прикупљено је 56.000 долара за откуп земље у селу Дежева крај Новог Пазара, на којој је рођен Свети Сава, преноси „Сербијан тајмс“.Донаторска акција организована је након што је Епархија рашко-призренска одлучила да у Дежеви сагради спомен цркву и Меморијални центар који би носили име по Светом Сави, али препреку да се радови на комплексу приведу крају представљају кућа и имање који се налазе непосредно поред цркве и недавно су оглашени за продају, па је епархија затражила помоћ од људи да прилозима омогуће откуп куће и имања од власника.

Како се наводи, скуп је одржан  у великој сали Културно-спортско центра “Никола Тесла” при цркви Светог Николе у Чикагу, у присуству епископа рашко-призренског Теодосија и новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина.

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.