Почетна » Позиција4 » Свети Мардарије Либертивилски, српски светитељ у Америци

Свети Мардарије Либертивилски, српски светитељ у Америци

Питате се како српска црква и српска заједница опстаје у Америци већ један вијек? Одговор је у чињеници да је Св. Мардарије положен у њихов темељ.
Владика Мардарије је први српски владика на тлу Америке и њен други светац после Севастијана Дабовића. Мардарије Ускоковић, рођен је као Иван у Љешанској нахији од знаменитих родитеља.

Са 11 година тражи од тадашњег митрополита црногорског да га замонаши, што митрополит због његових година одбија. Са 16 година одлази у Београд и од српског митрополита Димитрија добија благослов за монашки чин. Од Београда до Студенице ишао је пјешке на монашење. Следећих 12 година проводи у Русији, гдје се школује, проповједа и покреће ,,Савез за борбу против дјечије смртности у Русији“. Обишао је у оно доба све Православне земље и светиње, а на дан када је Аустроугарска објавила рат Србији служио је Литургију у Јерусалиму у Храму гроба Господњег. Записао је касније да је то сматрао Божјом вољом, да баш он као Србин из Црне Горе служи на Голготи, када је нападута његова земља. 1917. стиже у Америку као мисионар међу српске емигранте.

На сверуском сабору 1919. у Кливиленду, изабран је за владику који ће водити послове српске цркве, под руском црквеном јурисдикцијом. Мардарије владичански чин одбија и тражи да српска црква у Америци добије самосталност. Враћа се у Србију и постаје управник прве монашке школе у отаџбини. 1925. године постаје први српски владика у САД, гдје покреће владичански гласник Српска црква. За 15.000 долара купује имање код Чикага и гради Манастир Светог Саве. Због недостатка ночваних средстава за манастир, владика је био принуђен да иде у надницу и ради најтеже физичке послове, због чега се и разболио. Сву плату и све наднице дао је за манастир, а сам је сагорио на Божијој њиви.

У народу је остала изрека – ,,Цркву гради, а умире од глади“. Градњу манастира који је он градио помагао је и Михаило Пупин. Мардарије је у свом тестаменту тражио да ту убудуће столују владике Српске цркве у Америци. Преминуо 1935. у 46 години живота. 2015 год. канонизован је за Свеца у 3 Православне Цркве. Остаће упамћен као владика сиромашних, а и сам је био гладан.

 

Дозволите ми да овога пута вашу побожну пажњу задржим на једној врло честој посети Божјој – телесним болестима које нас и наше ближње врло често погађају. Наступиће час – пре или касније, али ће наступити – кад ће болест и патња стати пред нас и када ће свакоме од нас рећи: „Сад је ред на тебе.“ Да нас овај тренутак не би затекао неприпремљене, наоружајмо се хришћанским стрпљењем.
Свети Мардарије

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.