Почетна » Историја » Тајне најстарије куће у Београду

Споменик културе

Тајне најстарије куће у Београду

Мала кућа у Улици цара Душана број 10 најстарији је сачувани стамбени објекат у граду, а саграђен је у првој половини 18. века. Није могао било ко овде да станује, јер су плацеви били врло скупи, кажу из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

„Овде је живео и радио Елијас Флајшман, он је био мајстор ременар и видите ове отворе горе у таванском простору он је на тавану држао штављене и нештављене коже и због тога су ти отвори били битни да може да се проветрава“, објашњава Бојана Ибрајтер Газибара из Завода за заштиту споменика Града Београда.

Кућа се састоји од подрума, приземља, спрата и таванског простора.

„Првобитно је имала одређене украсе на фасади, али су Турци након 1739. године, када су поново освојили Београд, све те украсе разлупали и склонили“, додаје Бојана Ибрајтер.

Ова кућа је споменик културе од 1987. године, али мало ко то зна.

„Завод за заштиту споменика културе града Београда је пре неколико година радио један пројекат обележавања споменика културе таблама са кју-ар кодом, који су водили на Википедијине текстове које су запослени у Заводу писали. Нажалост, нису сви споменици културе добили те табле, али то је нешто што размишљамо да поновимо“, наводи Ибрајтерова.

Извор: РТС

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.