Почетна » Економија » Штедња електричне енергије: Паметна бројила за све грађане

Штедња електричне енергије: Паметна бројила за све грађане

Постављањем више од 120.000 паметних бројила у Београду и Новом Саду до сада, Електродистрибуција Србије (ЕДС) значајно је унапредила мерну инфраструктуру у земљи, побољшала услове за унапређење енергетске ефикасности и донела многе бенефите грађанима.

Добра вест за грађане је да ће се постављање ових паметних бројила наставити и у наредном периоду, као и да су бројила потпуно бесплатна.

Ова модерна бројила не остављају могућност било какве грешке у очитавању потрошње струје, као ни за утицај на тачност мерења или стање бројача енергије, нити локално, нити даљински. Њихова поузданост гарантује елиминисање грешака које се јављају када се бројила очитавају „ручним“ путем, и омогућава кориснику да прати информације колико енергије троши. Те информације, осим самог потрошача, моћи ће да виде искључиво овлашћена лица ЕДС у центру управљања.

Паметно бројило не штеди аутоматски електричну енергију, већ омогућава грађанима увид у свакодневну потрошњу, на основу које они могу пратити ефикасност електричних уређаја и направити свој план штедње. Свако ће моћи да створи слику о својој потрошњи, да је анализира и да уместо једне вредности коју сада добија на рачуну, види дневне па чак и сатне вредности.

То значи да ће моћи да види да рецимо ноћу, док мисли да не троши ништа, уочи да у ствари неки стари фрижидер троши много струје или да неки уређаји попут бојлера троше више него што се очекује. Из тога може да се закључи да је боље набавити енергетски ефикасније уређаје или очистити каменац са грејача бојлера.

Боља контрола потрошње енергије и прецизније рачунање трошкова кључни су бенефити за сваког грађанина, и важан фактор еколошке одговорности сваког домаћинства. Према најавама из Електродистрибуције Србије постављање паметних бројила и обнављање мерне инфраструктуре наставиће се и у наредним годинама, а ЕДС планира да се до краја деценије замени око 80 одсто постојећих бројила новим дигиталним са даљинским очитавањем потрошње. То представља велики корак ка „зеленијој“ будућности Србије и њеној енергетској одрживости.

Извор: Б92

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.