Почетна » Друштво » Зуроф: Злочин у Сребреници није био геноцид

Директор Центра "Симон Визентал", познати ловац на нацисте

Зуроф: Злочин у Сребреници није био геноцид

Др Ефраим Зуроф, директор центра „Симон Визентал” из Јерусалима, познатији као „ловац на нацисте”, не одступа од раније изнијетог виђења злочина у Сребреници.

И сада, уочи иницијативе да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију о злочину у Сребреници, као и прије девет година, када је то покушала Велика Британија у Савјету безбједности УН, није сигуран да се догађај из 1995. године може дефинисати на тај начин.

Зуроф је у интервјуу за “Политику” одговарао на питања о овом злочину, односно да ли се он може окарактерисати као геноцид с обзиром да га неки чак упоређују са Аушвицом.

Скупштина УН није квалификована за то

“Према оригиналној дефиницији геноцида, према којој је то покушај затирања читавог народа, злочин почињен у Сребреници није био случај геноцида, јер су српске трупе ослободиле све жене и децу пре убиства мушкараца, од којих су неки били борци. У том погледу, не мислим да је Генерална скупштина УН квалификована да утврди да ли је неки догађај геноцид или не”, рекао је Зуроф.

Како је додао, уколико таква резолуција буде прихваћена, то би заиста могло довести до захтјева за репарацијом.

На питање како гледа на чињеницу да такву резолуцију предлажу Њемачка и Руанда, тј. земље које су у својој историји починиле злочине који се могу сматрати геноцидом, Зуроф каже:

“Обе владе би требало да знају боље, јер оне нису означене починиоцима геноцида”.

Овај истакнути научник сматра да није случајно да се овај приједлог баш сада појављује.

“Могуће је да је начин на који су УН одговориле на ужасне злочине које је починио Хамас, односно пропуст да их недвосмислено осуде, био подстицај за предлагање резолуције”, закључио је Зуроф.

Извор: Политика

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.