Почетна » Друштво » Раскопан пут дуж Пећке патријаршије, монахиње се жале на услове

"Не можемо да дишемо од шута и прашине"

Раскопан пут дуж Пећке патријаршије, монахиње се жале на услове

Од прашине и шута који пада са пута изнад манастирског зида у Пећкој патријаршији не могу да дишу, док прашина пада и на цркве, конак и читаво двориште, пишу Новости о озбиљном проблему са којим се суочавају монахиње.

На жалбе због раскопаног пута, локалне власти им не одговарају, јер кажу – није у њиховој надлежности.

Пут раскопан дуж зида

Игуманија Пећке патријаршије мати Харитина прича да је још пре годину дана раскопан пут изнад манастира који води ка Руговској клисури и то само на деоници колико је дугачак манастирски зид, али да радови још нису завршени, а питање је и када ће.

До сада је некако и било подношљиво, али је последњих дана неиздрживо, а чак се и припадници полиције који дежурају на прилазној капији – жале да не могу да дишу, указује мати Харитина.

Годину дана ништа се не ради

Албански радници су пре око годину дана разровали пут, како би наводно поставили нови асфалт, али само на деоници изнад манаситра, примећује игуманија и опомиње да су у међувремену поставили некакве коцке који су потом склонили, па је сада остао нерашчишћен терен, земља, шут и канал поред пута уз саму манастирску ограду, одакле допису прашина и делови материјала.

„Осим што су нам зид поткопали, данима уназад чистимо двориште од ђубрета, шута, прашине, материјала који су уклањали са пута. Да немају добре намере указује нам то што су радови само на деоници од око 500 метара, колика је дужина нашег заштитног зида, али и то што већ готово годину дана ништа не предузимају“, жали се она.

Прашина смета и посетиоцима

С обзиром да је ових дана, због лепог времена, саобраћај на путу изнад манаситара ка околном излетишту интензивиран, то додатно утиче на загађење ваздуха.

Због раскопаног пута, игуманија и монахиње су се жалиле и локалним властима од којих су добиле одговор – да то није у њиховој надлежности.

„Не само нама у манастиру, прашина смета и нашим посетиоцима, јер готово свакодневно имамо појединачне и групне посете“, додаје мати Харитина.

Подсећа да је заштитни зид изнад манастира висок око два метра, саграђен уочи ратних сукоба на Косову 1998. године, да су по доласку међународних снага светињу до 2007. године чували припадници Кфора, а сада је обезбеђује тзв. косовска полиција.

Извор: Новости

Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.