Почетна » Uncategorized » „Крвави новац креатора америчке политике“

Геополитика економије

„Крвави новац креатора америчке политике“

     На самом почетку буктања тензија између Израела и Хамаса, откривено је да лидери америчког Конгреса предузимају неке стратешке потезе улагања у војне акције. За почетак, одбрамбена компанија General Dynamics (NYSE) била је сведок пораста куповина акција. Ово није сасвим неочекивано, одбрамбене залихе често постају привлачне у временима геополитичких тензија. Сећате се почетка рата у Украјини? Сведочили смо идентичној ситуацији.

Подела у улагању између републиканаца и демократа

Међутим, оно што је још интригантније је секторска подела између републиканаца и демократа. Значајан број републиканаца показао је велико интересовање за енергетски сектор. „Тешкаши“ као што су Exxon Mobil (NYSE: XOM), Devon Energy (NYSE: DVN), and Chevron (NYSE: CVX)  су очигледно фаворити. На другој страни пролаза, чини се да демократе играју дугу игру, фокусирајући се на сектор сајбер безбедности са аквизицијама у фирмама као што је Fortinet (NASDAQ: FTNT), према увидима @unusual_whales на X-u (стари twitter).

Сада се не може занемарити чињеница да ове компаније сa уживањем лобирају у Конгресу. Лобирање, на много начина, служи као пут за корпорације да саопште своју перспективу и интересе креаторима политике. Ако боље погледамо, неки од значајних чланова који су ушли у борбу укључују републиканце Мајкла Мекола (Тексас), Кевина Херна (Оклахома) и Мајкла Геста (Мисисипи), при чему је последњи доби акција XOM-a (Exon Mobil Corp) у вредности до 15.000 долара у августу. Међу демократама се истичу Фанкел (Флорида), Ричард Ларсен (Вашингтон), и Волтер Шрадер (Орегон). Тржиште је одраз геополитичких дешавања, а они са „правим“ предвиђањем могу искористити његов потенцијал. Како кажу, ради се о „куповини гласина и продаји вести“. Потези Конгреса, иако су подложни испитивању, често могу да пруже прст на правац где би „паметни“ новац могао да иде. У свету акција, информација је моћ. Кључ је знати како то протумачити.

 

Извор: Finbold

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.