Почетна » Наука » Шта све крије лична библиотека Чарлса Дарвина?

Први пут откривен садржај Дарвинове библиотеке

Шта све крије лична библиотека Чарлса Дарвина?

Било је потребно 300 страница да се наведу хиљаде књига, часописа, памфлета и чланака које је у својој библиотеци имао чувени природњак Чарлс Дарвин. Каталог је, уочи 215. годишњице рођења цењеног природњака, комплетиран и представљен јавности.

Детаљи о огромној личној библиотеци Чарлса Дарвина, од рада о епилептичним заморцима до романа Елизабет Гаскел који је обожавао, први пут стижу до јавности у целини.

Био је то скоро две деценије дуг мукотрпан, детективски рад на проналажењу хиљада књига, часописа, памфлета и чланака у библиотеци природњака.

Џон ван Вај, академик који је предводио ову огромну акцију, рекао је да је резултат пројекта показао изузетан обим Дарвиновог истраживања о раду других.

То такође показује колико је Дарвин био лудо еклектичан. Постоји огромно море ствари које би могле бити исечци из америчких или немачких новина о паткама или скакавцима. То је био забавни део, не књиге, већ друге ствари… које су све заједно учиниле да настану теорије и публикације које сви познајемо“, рекао је Ван Вај.

Каталог од 300 страница који је објавио сајт Дарвин онлајн садржи 7.400 наслова, са укупно 13.000 комада, укључујући часописе, памфлете и рецензије.

Неке од књига датирају из Дарвинових школских дана, као што је Историја Енглеске Оливера Голдсмита (1821), коју је добио као награду, или уџбеник директора његове школе о античкој географији.

Истраживачи су понекад користили документе са аукција да би утврдили шта се збило са неким делима и материјалима. На пример, запис о продаји на аукцији открива да је Дарвин имао копију чланка из 1826. године орнитолога Џона Џејмса Одубона, Приказ навика ћуроликог лешинара (Vultura aura), посебно у циљу ширења општег мишљења о његовом изузетном чулу мириса.

На аукцији 2019. године појавила се копија романа Елизабет Гаскел из 1880. Жене и ћерке. У њој је записано: „Ова књига је била омиљена Чарлсу Дарвину и последња је књига која му је читана наглас“.

Претходни пописи Дарвинове библиотеке покривале су само око 15 одсто онога што је заправо било у њој, нагласио је Ван Вај. Нова листа показује да је чувени природњак имао књиге о броним областима науке и на различите теме укључујући биологију, геологију, филозофију, психологију, религију, пољопривреду, уметност, историју и путовања.

Више од половине радова је на енглеском, а остатак на немачком, француском, италијанском, шпанском, холандском и данском. Тако је међу Дарвиновим материјалима и немачки часопис који садржи прву познату фотографију бактерија.

Ту су и наслови попут Анатомија кокошке са четири ноге или Епилептични заморчићи.

Пројекат обухвата виртуелну реконструкцију библиотеке, са 9.300 бесплатних линкова ка делима.

Нико, кажу поштоваоци дела Чарлса Дарвина, није утицао на наше знање о свету природе више од њега. Његово најпознатије дело из 1859. године, О пореклу врста, поставило је теорију која објашњава како је живот на Земљи еволуирао. На њега се гледа као на књигу која је променила свет, која је била важна тада, а важна је и сада.

Џон ван Вај, историчар науке на Универзитету у Сингапуру и уредник сајта Дарвин онлајн, рекао је да све то показује да Дарвин „није био изолована фигура која ради сам, већ стручњак свог времена који као базу има софистицирану науку и студије и знања хиљада људи“.

Објављивање каталога Дарвинове библиотеке уприличено је уочи 215. годишњице рођења цењеног природњака – 12. фебруара.

Чарлс Роберт Дарвин је био британски биолог, природњак и геолог, који је поставио темеље модерне теорије еволуције.

Дарвин је закључио да су све животне врсте произашле из заједничког претка, и да су прошле кроз процес „природне селекције” – врсте које су се успешно адаптирале на променљиве услове њихових природних станишта су преживеле, а оне које нису успеле да еволуирају и да се размножавају су изумрле.

Дарвинова теорија еволуције трасирала је антрополошку науку у једном новом правцу, веома актуелном и провокативном све до данас.

Извор: РТС, Гардијан, Си-Ен-Ен

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.