Почетна » Друштво » Спорт и деца — када је право време за тренирање?

Спорт детету треба да буде извор забаве, дружења и радости

Спорт и деца — када је право време за тренирање?

Повратак у школу или вртић најчешће отвара нова животна поглавља код детета – то је време пробања нових активности, развоја нових вештина, откривања нових могућности. Вероватно се често враћате кући са џеповима пуним брошура разних група, клубића и школица које би ваше дете могло да упише.

Као родитељу вам је сигурно важно да дете има квалитетно испуњено време, али са друге стране нова активност захтева додатно трошење ваше енергије и новца. Уз то, како да знате да ли је одређен спорт уопште прави избор за ваше дете и да ли је дете заиста спремно за овакву активност?

Који је најбољи узраст за почетак бављења спортом?

Можда вам је жеља да делите са дететом страст према фудбалу или само желите да ваше дете развија здраве навике. Било који да је разлог, многи родитељи једва чекају да дете упишу на спорт. Ипак, важно је знати да притисак на дете да упише спорт превише рано може бити стресно и за вас и за дете.

Већина деце нема развијену координацију која је потребна за спорт све до четврте или пете године. Такође, многа деца нису у потпуности спремна да разумеју правила игре док не достигну узраст од 6 или 7 година.

Foto: Fizičko vaspitanje WP

Свако дете се развија различито. Ако ваше дете не шутира лопту тако добро као друго, то не значи да неће можда бити спортиста кад порасте.

Најбоље је да помогнете детету да се упозна са спортом, али и откријете каква активност му највише лежи и пре него што га упишете у неки клуб. Кроз игру можете дете научити основним вештинама, као што су шутирање, бацање и хватање лопте, или убацивање лопте у мали дечји кош.

Дозволите детету да се што више физички ангажује, јер ће дете кроз спонтану игру можда и само показати афинитет према лопти, према ролерима (клизању) или рецимо, пењању или скакању.

За узраст млађи од 6 или 7 година, можда је најбољи избор школица спорта у којој је фокус више на забави и основама игре, него на такмичењима и победама.

Када је реч о такмичарским спортовима, многи стручњаци сматрају да је прави узраст преко 8 година.

Наиме, млађе дете ће се тешко носити са притисцима пораза и победа. Такође, упоређивање детета са другом децом и потенцијално удаљавање са тренинга може имати негативне емоционалне ефекте на дете. Ови ефекти су посебно присутни код деце родитеља којима је јако важан спортски напредак детета. Дете може осетити превелики притисак да игра добро, јер повезује побеђивање са родитељском љубављу.

Нека деца тек око 10. године стичу довољну емоционалну зрелост да се посвете спорту и навикну на такмичарско окружење.

Препоручени спортови по узрасту

Деца од 2. до 5. године могу се бавити пливањем, развојном гимнастиком, трчањем, плесом, вожњом бицикла и ролера, како би се њихова координација покрета и моторичке способности што боље развиле.

Деца од 6. до 9. година могу тренирати фудбал, атлетику, гимнастику, тенис, борилачке вештине, клизање, планинарење, скијање. Ово је период када деца стичу тимски дух, спремна су на комплексније задатке и за развитак социјалне интелигенције кроз спорт.

У узрасту од 10. године деца могу почети са тренинзима кошарке, хокеја, одбојке.

Foto: Family Medica

Ови оквири нису стриктни и са бављењем одређеним спортом деца могу кренути пре или касније. Уколико нисте сигурни који спорт би био најбољи за ваше дете у складу са његовим здравственим стањем и узрастом, можете се посаветовати са физијатром и стручним лицима за одређени дечији спорт који ће на основу физичке конституције и грађе тела закључити који би спорт био најбољи за ваше дете.

Наравно, у све ово улазе и афинитети које дете почиње да гаји ка неком одређеном спорту, те није добро беспотребно форсирати на спорт који се вама свиђа, а њему не.

Пливање за децу

Свако дете треба да научи правилно пливање без обзира да ли ће то касније одабрати као своју спортску дисциплину. Пливање помаже у развоју свеукупних физичких способности детета, те побољшава снагу плућа и мишића. Велика корист код пливања је учење правилног дисања, што је по неким стручњацима једна од основа доброг здравља.

Деца могу да се баве пливањем од најмлађег узраста, односно од друге године живота. Због тога, већина стручњака сматра да је пливање за децу најбоља опција за увођење малишана у свет спорта.

Foto: Swim PerForma Fitness

Скијање за децу

Скијање је спорт које дете може да учи од шесте године јер се у том узрасту развија пажња и моторичка координација. Деца се могу активно бавити скијањем уколико живе у близини уређених скијалишта.

Скијање поред пливања, вожње бицикла и ролера спада у вештине које ће детету користити цео живот и које треба правилно да савлада. Зато обуку скијања треба поверити професионалним инструкторима, чиме ће се смањити и ризик од повреда.

Foto: Aska.rs

Овај спорт које омогућава детету да учи из грешака што је веома корисно за развој дечијег самопоуздања.

Осим тога, боравак у природи и на свежем ваздуху благотворно делује не само на дечије здравље, већ и на расположење и самопоуздање.

Борилачке вештине за децу

Дете може да се уведе у борилачки спорт већ са четири године. Оптималан период је око шесте године. Борилачки спортови омогућавају свестрани развој детета у смислу физичког, емоционалног и духовног раста. Осим за дете, борилачки спортови доносе бенефите и за родитеље јер децу учи дисциплини. Такође, код деце се развијају важне вештине фокуса и самоконтроле.

Борилачке вештине развијају спортски дух и унапређују социјалне вештине. Ризици од повреда су минимални, јер се тренира у контролисаним условима под надзором тренера и стручног особља.

Foto: Yumama-Mondo

Тенис за децу

Оптималан узраст да се почне са тенисом јесте са 5 до 6 година. Тенис развија визуелно-моторну координацију и помаже развој мускулатуре. Такође подстиче окретност, брзину реаговања, рефлексе, и многе друге вештине. Сама игра је динамична, па доноси велику забаву за дете, развија резоновање и тактичко размишљање и јача психолошки аспекат личности.

Foto: Trudnoća u Zdravlje

Гимнастика за децу

Гимнастика је популаран олимпијски спорт за који се каже да је основа свих спортова. Због тога се у школицама спорта прво креће од развојне гимнастике. Обучени стручњаци подучавају децу многим вештинама изузетно корисним за дечији развој.

Прва и основна предност гимнастике за децу је равнотежа и флексибилност. Гимнастика помаже детету да буде окретно, снажно и неустрашиво. Са развојном гимнастиком може се кренути од друге године, а у периоду од 6-9 године са тренинзима професионалне гимнастике.

Foto: Gimnasticki klub „Pobednik“

Атлетика за децу

Краљица спорта, атлетика, је сјајан спорт који подстиче правилан и равномеран физички развој детета. Поред снаге, развија се брзина, издржљивост и флексибилност.

Када је у питању трчање, деца од 5 до 10 година не би требало да трче дуже од 1 до 2 км у споријем ритму. За децу овог узраста су најбоље краће дужине, од 50 до 100м.

Након 10 година, деца могу почети са тренингом трчања, али уз вођење рачуна о замарању, дакле треба пратити дететов природни ритам.

Foto: Shutterstock

Фудбал за децу

Фудбал је популаран спорт међу дечацима и може се активно тренирати од шесте године. Фудбал је тимска игра која децу учи дисциплини, правичности и развоју тимског духа. Трчање за лоптом подстиче снагу мишића ногу, флексибилност, координацију, контролу телесне тежине, агилност и кардиоваскуларну издржљивост.

Foto: Sirmiuminfo

Кошарка за децу

Као и фудбал, кошарка је одличан начин да се стидљива деца укључе у тимску игру и дружење са другом децом. Млади кошаркаши уче да контролишу своје тело одбраном и нападом. Брзо додавање побољшава размишљање и рефлексе, а дриблинг лопте подстиче координацију око-стопало. Кошарком се деца могу активно бавити од десете године.

Foto: Pirotske vesti

Како да своје дете мотивишите на спорт?

Упознајте своје дете са различитим спортовима. Можете га одвести на неку спортску приредбу, заједнички упражњавати неку врсту спорта, показати детету неке спортске технике уколико их познајете и слично. Најважније је да охрабрујте своју децу, а никако форсирате. Деца сама треба да одаберу шта желе да тренирају.

Међутим, вероватно ћете то најбоље постићи сопственим примером. Крећите се, бавите се спортом и будите активни јер деца усвајају навике родитеља.

Ипак, спорт треба да буде извор радости, забаве и дружења за децу, пре него притисак и оптерећење. Дете се можда неће истицати посебно у спорту и израсти у професионалца, али ће спорт свакако допринети његовом физичком и психичком здрављу. А ако се дете пронађе у неком спорту, ако је само мотивисано да тренира и напредује, спортски резултати ће доћи сами по себи.

Рачунајте да ће дете у неком тренутку пожелети да промени спрот којим се бави и то је сасвим у реду, чак и пожељно. Једна од бољих опција је малу децу уписати у неку од школица спорта где се упражњава велики број спортова. Дете на тај начин добија прилику да се упозна са спортовима и одабере онај који му се највише допада.

Здравље детета на првом месту

Прекомерни и тешки тренинзи могу исцрпети дечији организам и довести до пада имунитета.

Детету које редовно и активно тренира потребан је одмор тела након извесног времена. Зато се у многим школицама и клубовима за најмлађе прави пауза током школског распуста када се дете одмара и од школских обавеза и од спортских активности.

Као додатни корак за чување здравља детета, законом је прописано да сва деца која се активно баве спортом морају проћи редовне систематске прегледа на којима се утврђују њихове спортске способности и опште здравствено стање. На овај начин избегавају се разне нежељене ситуације.

 

Извор: spookynooksports.com, mayoclinic.org, brightonballet.org, parenting.firstcry.com, familyresourcesinc.org

Превод и припрема: Редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.