Почетна » Друштво » Хоће ли Срби опет у војнике

Иницијатива за обавезно служење војске

Хоће ли Срби опет у војнике

Генералштаб Војске Србије покренуо је иницијативу за увођење обавезе служења војног рока у трајању до четири месеца, саопштило је Министарство одбране.

Иницијативу је предложио председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу.

У саопштењу се истиче да предлог Генералштаба Војске Србије долази, након детаљног разматрања опште безбедносне ситуације и савремених изазова са којима се суочава Србија као војно неутрална земља, који су наметнули потребу за прилагођавањем модела попуне ВС, а који би омогућио јачање укупног регрутног потенцијала и оспособљавање већег броја грађана за одбрану земље.

Европске земље које нису укидале обавезан војни рок су Швајцарска, Норвешка, Данска, Финска, Аустрија, Турска, Естонија, Русија, Белорусија, Украјина, Грчка и Кипар.

Колико је некада трајао војни рок

У Југославији је војни рок је трајао две године. Шездесетих година је дужина рока смањена на осамнаест месеци, а осамдесетих је војни рок скраћиван у два наврата. Најпре је почетком осамдесетих рок скраћен на петнаест, а потом и на дванаест месеци. То је трајало до почетка двехиљадитих када је донета одлука да се рок скрати на осам месеци, да би коначно 1. јануара 2011. био укинут. Од тада, у војску иду само добровољци.

Обука војника
Фото: Војска Србије

Позив су добијали пунолетни мушкарци, а испраћај је био обавезан. Готово да није било породице која свом сину није направила тим поводом прославу. Њихов одлазак славио се уз музику, јело и пиће, док су се из ње враћали са успоменама и новим пријатељима.

Извор: РТС, ДАНАС, РАДИО СЛОБОДНА ЕВРОПА

Припремила редакција Компас инфо
Повезани чланци:

Портал Компас Инфо посебну пажњу посвећује темама које се тичу друштва, економије, вере, културе, историје, традиције и идентитета народа који живе у овом региону. Желимо да вам пружимо објективан, балансиран и прогресиван поглед на свет око нас, као и да подстакнемо на размишљање, дискусију и деловање у правцу бољег друштва за све нас.